Töötud mõnulevad Prantsusmaal

13. juuli 2001, 00:00

Mind pani imestama Maalehes (05.07) ilmunud artiklis ?Töötatöölised ummistavad Prantsusmaad? avaldatud töötu prantslase abiraha suurus 1200 franki. Prantslased ise ei tea küll midagi sellisest tähtsast numbrist, isegi töötud prantslased mitte. Samuti viidatakse artiklis Kesk-Prantsusmaa mahajäetud piirkondadele ja tühjadele kodudele. Need aga kuuluvad või kuulusid reeglina põllumeestele ning nende probleem on sootuks teine kui tehasetööliste oma.

Arusaamatut eesmärki teenib ka rahanumbri 1200 franki (s.o umbes 2800 krooni) võrdlemine Tallinna toimetulekupiiriga. Töötu peab Eestis hakkama saama 400 krooniga kuus. See on nii tühine summa, et ma ei pidanud selle saamise eesmärgil vajalikuks end töötuks registreerida.

Prantsusmaal nii ei tehta. Kes kaotab töö, registreerib end ka kohe töötuks. Miks? Seal toimib n-ö töötusjuhtumi kindlustuskaitse ? töötav prantslane maksab oma töötasult kindlustusmaksu juhuks, kui ta ilma tööta peaks jääma. Töötuks jäämisel on igakuiselt makstava elatussumma suurus otseses sõltuvuses teenitud töötasu suurusest, preemiad k.a. Maksmise aeg sõltub töötatud ajast. Põhitingimus on, et kindlustuse saaja peab olema töötanud vähemalt 4 kuud viimase 8 kuu jooksul. Pole ju väga palju nõutud? Väikseima eelmisest töökohast saadud palga korral (bruto alla 6118 franki) on tal õigus saada igakuist toetust 75% ulatuses viimasest kuupalgast vähemalt 4 kuud.

Sõltuvalt vanusest ja sellest, mitu kuud isik viimaseil aastail on töötanud, võib maksmine kesta isegi 27 kuud. Kui palk oli 6118?6699 franki, saab töötu 4 kuu jooksul 152,94 franki päevas ? kuus minimaalselt 4282,32. Kõrgema palga korral rakendub valem 40,4% brutopalgast + 62,73 franki päevas.

Kui isik ei ole siiski 4 kuu jooksul uut tööd leidnud, makstakse talle toetust edasi vanusest ja töötatud ajast sõltuvalt 3?33 kuu jooksul. Iga 6 kuu tagant aga vähendatakse rahasummat: alla 50 aastastel 17% või 15%; üle 50 aastastel 8% või 15%, kuid mitte kunagi ei maksta alla 109,58 fr päevas. See teeb minimaalselt 3068,24, mitte aga 1200 franki kuus. Märgatav vahe, eks ole?

Prantsusmaal ei ole tööpuudus mingi eriline mure, mingisugust tööd on võimalik leida isegi piisava keeleoskusega välistudengil. Probleem paistab olema hoopis see, et tänu piisavale toetusele eelistavad paljud prantslased ollagi mõnda aega töötud. See suures osas ongi sealse kõrge tööpuuduse numbri taga. Tä-nu töötu kindlustussüsteemile ei saa prantslane töö kaotamisel majanduslikku, hingelist ega eetilist ?okki nagu eestlane.

Muuseas, juulist on miinimumpalk 7388,68 franki kuus (39tunnise töönädala korral). See on kaugelt rohkem kui 17 000 krooni...

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing