Kommentaarid pensionide indekseerimisele

16. juuli 2001, 00:00

Riigi soov on kindlustada pensionäridele kvaliteetne elukeskkond, kuid võimalus pensione tõsta sõltub ühiskonna üldise jõukuse kasvust, sotsiaalmaksu laekumisest. Pensionäridele on oluline ka kindlus pensionide korreleerumise suhtes üldise majandusliku arenguga. Indekseerimine näeb ette iga-aastase pensionide suuruse ülevaatamise seadusega paika pandud indeksi alusel vastavalt THI ja sotsiaalmaksu fondi keskmisele muudule. Pensionitõus ei sõltu poliitilistest otsustest, vaid põhineb selgel metoodikal.

Tegemist on tagantjärele indekseerimisega, mis on selgem ja lihtsamini kontrollitav. Retroaktiivne indekseerimine aastase viitega keskmist kasutades aitab majandustsükleid ja seeläbi pensione ühtlustada.

Teoreetiliselt on võimalik pensionide vähenemine, kuigi seda on poliitilistel kaalutlustel keeruline läbi viia. Vajadusel on võimalik negatiivset kasvu pehmendada järgneva positiivse arvel. Seega pensioni ei vähendata, vaid järgmisel aastal tuleb tõus väiksem. Pensionide indekseerimisega ei genereerita inflatsiooni rohkem kui palkade tõstmisega. Pensione ei saa pidevalt vähendada/väiksemaks jätta võrreldes keskmise palgaga. Rahandusministeeriumi spetsialist Kadi Oorn (ÄP 06.12.2000)

___________________________________________

Pensionide tõstmisel peaks olema mingi reeglistik. Eestis ei ole indekseerimist seni rakendatud, sest see võib tekitada olukorra, et pension peab tõusma, aga raha selleks ei laeku. Võib-olla on majandus tõesti muutunud nii stabiilseks, et enam ei ole karta väga kiiret inflatsiooni. Samas on sellise indeksi leidmine keeruline ja sellega on võimalik kergelt alt minna. Hansabank Marketsi analüütik Maris Lauri (ÄP 05.12.2000)

___________________________________________

Pensionide sotsiaalmaksuga sidumise osas olen positiivselt meelestatud. Kui rääkida THIga sidumisest, siis see on poliitiline ja ka mingil määral riskantne. Samas on tegemist ilusa ?estiga, et aidata kaasa elatustaseme muutumisele. Investeerimispanga Suprema peaanalüütik Veikko Maripuu (ÄP 05.12.2000)

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing