16. juuli 2001 kell 7:50

Venemaa paneb Argentiina kriisile vastu

Kui kolm aastat tagasi vallandunud Aasia finantskriis põhjustas Venemaa finantssüsteemi kokkuvarisemise, siis praegu arenevaid turge varjutav Ladina Ameerika kriis Venemaad otseselt ei ohusta, tsiteerib tänane Wall Street Journal Maailmapanga juhti James Wolfensohni.

Wolfensohni sõnul võib Venemaa riskinimekirjast välja arvata tänu kosunud valuutavarudele, tugevale majanduskasvule ning riigi peamiste ekspordiartiklite ? nafta, gaasi ja metallide ? jätkuvalt kõrgele hinnale maailmaturul.

Venemaa käesoleva aasta majanduskasvu prognoos on 4,5?5% pärast mullust 8% kasvu, keskpanga valuutavarud ulatuvad rekordilisele 35 miljardile dollarile, riigi kaubandusbilanss on tugevalt plussis.

Laupäeval suvepuhkusele läinud riigiduuma on viimastel nädalatel vastu võtnud rea olulisi seaduseelnõusid, sealhulgas maamüügi keelu lõpetava seaduse, rahapesu tõkestamise seaduse ning seaduse ettevõtte tulumaksu alandamisest 35 protsendilt 24 protsendile. Jäiku valuutaturu reegleid on leevendanud otsus alandada eksportööride kohustuslikku valuutamüüki 75 protsendilt 50 protsendile valuutatuludest.

Hetkel kuum