Segamissõlm vahetab radiaatorid vesipõrandakütte vastu

Anne Oja 18. juuli 2001, 00:00

Kuigi tehniliselt on võimalik radiaatorkütet vesipõrandaküttega asendada, pole see iseäranis paljukorterilistes paneelmajades alati otstarbekas, sest selline töö võib mõttetult kulukaks osutuda.

Wirsbo Push 12 võimaldab radiaatorküttega hoone üksikuid või kõrvutiasetsevaid ruume viia üle põrandaküttele. Põrandaküttesüsteemi rajamisel kogu korterisse on aga eelis nendel, kes elavad esimesel korrusel ning saavad kuuma vee võtta peamagistraalist.

Kui vesipõrandakütte süsteeme müüakse eramajadesse aastas mitusada, siis samas ajavahemikus ostetakse väikseimat seeriatootmises olevat ringluspumbaga varustatud Wirsbo Push 12 vaid mõnikümmend. Vähest levikut suure tarbijapoolse huvi juures põhjustab asjaolu, et pumbaga saab ühendada vaid 1?2 kütteringi, kogu korterile oleks neid aga vaja rohkem. 3toalise korteri küttesüsteem sisaldab vähemalt viit kütteringi. Takistavaks muutub ka ülemäära kõrgeks kasvav ruutmeetri maksumus.

Eesti Korteriühistute Liidu jurist Urmas Mardi ütleb, et vesipõrandakütte panek tuleb kooskõlastada vastavalt ühistu põhikirjale. Nõusolekule võib alla kirjutada kas juhatuse esimees või peavad seda tegema kõik teised korteriomanikud. Kütteliigi omaalgatuslik väljavahetamine ei ole lubatud, sest küttesüsteemi üldine tasakaal häirub. ?Kui põrandaküte on täiendav küte ja üldkütte eest ka makstakse, siis ei ole probleemi,? leiab Mardi.

Wirsbo maaletooja 3E AS juhataja Alar Kotli sõnul on levinud asendada köögiradiaator pumbarühmaga ning paigaldada kütteringidest üks kööki ja teine vannituppa. Väiksemate pindade tegemine vesipõrandaküttele pole otstarbekas, sest pumbarühm maksab palju, kuid pumpa, mis sobiks kasutada vaid 2,5 m² vannitoa kütmiseks, pole olemas. Kotli rõhutab, et kuna paneelelamute korterid pole enamasti piisavalt soojustatud, võib juhtuda, et põrandaküte ei suuda külmal talvel tagada soovitud sisetemperatuuri. Samas, ka üleköetud põrand on kõike muud kui mugav ja tervislik. Et külma või liialt palavat korterit vältida, soovitab Kotli pöörduda spetsialistide poole, kes hindavad korteri soojakadusid ning otsustavad, kas põrandaküte radiaatorite asemel on sinna üldse paigaldatav ja otstarbekas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing