Kirev tulemustenädal

Raivo Sormunen 23. juuli 2001, 00:00

Möödunud nädal finantsturgudel investorite haavadele eriti palsamit ja leevendust ei pakkunud.

Majandustulemuste poolest ühe kõige vilkama nädala jooksul astusid oma tulemustega üles tehnoloogiasektori kaks gigantset teejuhti ? Nokia ja Microsoft.

1960. aastal elektroonikasse suubunud Nokia ei petnud sellelgi korral investorite lootusi, saades korraliku kasumi, mille tagajärjel aktsia möödunud neljapäeval 14% üles sööstis. Ettevõte jätkab edukalt kulude ja rahavoogude juhtimist.

See rahustas investoreid, kuid ainult ajutiselt, sest investoreid huvitab minevikust rohkem tulevik. Nii GPRSi kui 3G arengu ja turule tuleku kiirus on ikka veel ettearvamatu ning see tekitab probleeme ka maailma ühel paremini mineval tehnoloogiaettevõttel.

Tarkvaragigant Microsoft, kes oma olemuselt, tugevuselt ja suuruselt on ettevõte, kelle järgi ülejäänutel meeldib juhinduda, sai küll neljapäeval oma kasumi- ja käibenumbrid täis, kuid hoiatas, et ta selle kvartali kasum ei küündi nii kõrgele, kui turg soovib.

Börsile mõjus see loomulikult depressiivselt.

Kuigi Microsoft püüab oma tootmist hajutada, ei ole ettevõttel midagi vastu panna sellele, et maailmaturu nõudlus arvutite järele püsib väike.

Isegi nii väike, et turu-uuringuga tegelev ettevõte International Data Corp. pidi möödunud nädalal teatama, et lõppenud kvartali arvutimüük jäi maailmas 2% alla möödunud aasta samale kvartalile. Karm fakt, kui arvestada, et senini pole globaalne arvutimüük kunagi langust näidanud.

Kuid oli ka veidi rõõmustavaid uudiseid.

Vaatamata kahanenud käibele on suutnud turu situatsiooniga kohaneda IBM, kelle teise kvartali kasum näitas võrreldes möödunud aasta sama perioodiga suurenemist. Kuid lähituleviku suhtes on ka IBM skeptiline, kartes et kolmanda ja neljanda kvartali müüginumbrid jäävad aastatagusele ajale alla.

Arvutitööstuses läks möödunud kvartalis kõige paremini maailma nr 1 personaalarvutite tootjal Dell Computersil. Tema oli ainuke, kes suutis möödunud aastaga võrreldes rohkem arvuteid turustada. Siiski vaevavad ka Delli sarnased probleemid kui teisi tehnoloogiasektori ettevõtteid.

Nimelt tuleb majanduskeskkonna ettearvamatu aeglustumise tõttu ettevõttel oma tootmist ümber struktureerida ja seepärast prognoosimatuid kulusid kanda. Möödunud nädalal teatas Dell, et tehaste sulgemine ja töötajate koondamine võtab ettevõttelt esialgselt planeeritud 350 mln dollari asemel 700 mln dollarit.

Jahenenud majanduskliimast tingitud ettevõtete ümberstruktureerimishoog on tabanud paljusid ärisid, lootuses esialgu suuri kulusid kandes järgnevatel perioodidel selle võrra kulusid kokku hoida.

Suurtest kulutustest teatas möödunud nädalal oma teise kvartali aruandes ka Ericsson, kelle restruktureerimiskulud küündisid teises kvartalis 15 mld Rootsi kroonini. Kuigi summa tundub väga suur, püüab ettevõte selle arvel hoida järgmisel aastal kokku 20 mld Rootsi krooni eest tegevuskulusid.

Veel suuremat masti kulude kokkuhoiust teatas aga telekomiseadmete tootja Nortel, kes sai hiiglaslike kulutuste tõttu teises kvartalis 19,4 mld dollari suuruse kahjumi.

Hetkel prognoosivad analüütikud, et Standard & Poor?s 500 ettevõtete kasum tuleb kolmandas kvartalis 8,3% väiksem kui möödunud aastal. Kahjum peaks pöörduma kasumiks neljandas või järgmise aasta esimeses kvartalis. Niisiis probleeme ettevõtetel veel jagub.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing