Kas Eestis suurenevad tööjõukulud liiga kiiresti?

25. juuli 2001, 00:00

See, et kulud töötaja kohta kasvasid käibest kiiremini, näitab tööviljakuse langust. Töötajate arvu ja investeeringute kasv kinnitab, et ettevõtted valmistusid paremateks aegadeks, ehk loodeti, et asjad hakkavad paremini minema. Praeguses olukorras peaks suurt tähelepanu pöörama tööjõukuludele. (PM 24.07.2001)

Keskmiste palkade kasv oli 2001. a I kv viimase paari aasta kõrgeim (13,3%). Osaliselt on selle taga miinimumpalga tõus ja töötajatele makstud preemiad. Palga reaalkasv oli 7%. Tootlikkuse reaalkasv aga jäi erinevalt eelmisest aastast alla palkade reaalkasvule. See annab tunnistust ettevõtete konkurentsivõime alanemisest. Siiski ei ole mõju väga oluline, kuna palgad kasvasid tootlikkusega võrreldes üldiselt rohkem väliskonkurentsile vähe avatud tegevusaladel, avatud sektoris oli palkade ja tootlikkuse kasv pea võrdne. (ÄP 09.07.2001)

Selle aasta esimese kvartali palgakasv oli liiga kiire, seda enam, et tootlikkus on samal ajal kahanenud. Ka eraisikute pangalaenude kasv oli liiga suur, ehkki see on viimastel kuudel stabiliseerunud või isegi aeglustunud. Palju oleneb sellest, kas laenuga rahastatakse tarbimist või laenu võetakse investeeringuteks. Suurimat ohtu kätkeb asjade seisu vale tõlgendamine. (ÄP 27.06.2001)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing