Pärnu prügimäele maetakse18 tonni söögikartulit

26. juuli 2001, 09:03

Pärnu prügimäele maetakse lähipäevil 18 tonni ringmädanikku nakatunud, kuid toiduks kõlbulikku Ukraina kartulit, kirjutab Eesti Päevaleht.

Taimetoodangu inspektsiooni Pärnu büroo juhataja Guido Selberg ütles, et kartuli ringmädanikku põhjustav bakter on ohtlike taimekahjustajate nimekirjas ja seepärast kartulilasti Eestisse tuua ei tohi. Kartulid seisisid eile õhtul veel Ikla piiril.

?Inimesele ei tee see bakter midagi, ta kahjustab taime ennast,? selgitas Selberg.

?Prügimägi selleks ongi, et sinna asju matta, aga ma ei saa aru, miks hävitatakse kõlbulikke toiduaineid,? ütles Pärnu prügimäe tehniline direktor Asu Pärtel. Tema sõnul oleks kartulit mõistlik kasutada loomasöödana või toiduks lastekodudes ja vanurite hooldekodudes.

Selberg ütles, et esimese variandina kaalus taimetoodangu inspektsioon kartuli Ukrainasse tagasi saatmist, kuid importija firma tegi taotluse kartul hävitada. ?Seadus lubab sel puhul toiduaine hävitada, puhastada või tagasi saata. Meil jääb üle ainult seadust täita,? ütles ta.

Pärteli hinnangul saab maetavast kartulist siiski toit, sest prügimäel toitu otsivad prügikorjajad vaevalt sellist ihaldusväärset suutäit lasevad raisku minna. ?Meie kaevame süvendi ja matame maha, aga kas neid seal järgmisel päeval enam on, selles ma väga kahtlen,? ütles Pärtel muheledes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing