Kas Eestit ähvardab kinnisvarakrahh?

27. juuli 2001, 00:00

Nagu ka mujal maailmas on olnud kinnisvarakrahhe, nii tuleb see ka Eestis. Ja see tuleb siis, kui buum läheb nii suureks, et ehitushinna ja müügihindade vahed küünivad neljakordseks. Äripindade arendajatele väljastatud laenud võivad muutuda pankadele halbadeks laenudeks. Eluasemelaenude puhul ma seda ohtu ei näe. Üheks kriisi võimalikus ajendiks võib saada ka pankade võidujooks laenuturu hõivamisel. (ÄP 26.02.)

Nüüd võime taas märgata, et äripindade turg hakkab täis saama. Varsti võib saabuda hetk, kus ülepakkumine vallandab hinnasõja ja kinnisvaraturg viiakse pikaks ajaks tasakaalust välja. Eesti kinnisvarabuum ei toetu niivõrd nõudlusele kui odava raha pakkumisele ja stabiilselt soodsatele intressimääradele. (ÄP 26.03.)

Preatoni äride seismajäämise ja kinnisvara müükipaneku tõenäoline tagajärg oleks see, et mõneks ajaks langeb Tallinnas ärimaa ning kaubandus- ja büroopindade hind, pangad peaksid oma laenuprovisjone suurendama (aga mitte üle jõu käivalt palju), ehitusfirmadel jääks tööd vähemaks, mõned arendusprojektid jääksid paremaid päevi ootama (mis pikemas perspektiivis büroo- ja kaubanduspindade hindu jälle tõstab). (EPL 26.07.)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing