Eesti kinnisvaraturg sõltub liialt pankadest

Janno Rokk 01. august 2001, 00:00

Jälle räägitakse kinnisvarabuumist ja kinnisvarakriisist. Ja jälle pöörduvad kõigi asjaosaliste pilgud pankade poole. Mida öeldakse meile pangast?

Kuulame tähelepanelikult pangajuhtide sõnavõtte ja üritame siis aimata, kas kraanid keeratakse lahti või hoopis kinni. Kõigil on meeles Ühispanga presidendi Ain Hanschmidti kinnisvarakriisi ennustus, nüüd manitsetakse ettevaatlikkusele Hansapangast.

Tõenäoliselt põhinevad sellised ennustused ja prognoosid siiski rohkem pankade enda laenuportfelli elujõul. Kui pankadel jääb tagatisena kätte maatükk, siis ei tähenda see veel kriisi maatükkide turul. Kui pankrotti läheb panga poolt finantseeritud eluasemeprojekt, ei tähenda see kriisi eluasemeturul.

Kogu Eesti kinnisvaraturu häda ongi tegelikult liigne sõltuvus finantseerimistingimustest ja väiksus. Nõudluse kasv eluasemeturul on põhiliselt tingitud pigem finantseerimistingimuste paranemisest, kui elanikkonna ostujõu hüppelisest kasvust.

Sama lugu on pakkumistega. Kui turule tuleb hulgaliselt eluasemeprojekte, siis pahatihti tähendab see pigem pankade muutunud laenupoliitikat, kui seda, et mingil arendajal on järsku hakanud hästi minema. Nii kukubki välja, et meie turgu ei mõjuta mitte siin ringi liikuva ostja rahakoti paksus, vaid pank. Või veel täpsemini ? siin ringi liikuva ostja või arendaja rahakoti paksus sõltub pangast.

Teine oluline tegur on turu suurus. Kahjuks ei ole meie turul lõputu hulk ostjaid, rentijaid. Samuti võib tõsised arendajad ja pangad lugeda kokku ühe või kahe käe sõrmedel. Nii ongi kogu turg suhteliselt lihtsalt mõjutatav ning ühe või teise osalise vale otsus mõjutab otseselt või kaudselt kogu ülejanud turgu.

Seega Eesti kinnisvaraturule tuleks soovida rohkem jõukust ja (uusi) tegijaid, vähem reguleerimist. Oleks parem, kui meie kinnisvaraturgu ei suudaks mõjutada ei üks pank, üks arendaja ega ka üks valitsus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing