Jaapani majandus jääb veel põdema

Sirje Rank 01. august 2001, 00:00

Kevadel viis Jaapani uue peaministri majandusreformi plaan Tokyo börsi aasta haripunkti, pühapäeval uuendatud valijate mandaat aga 16 aasta madalseisu. Sest kiiret imet ei tule ? kõik tähtsamad nooled majanduses on vales suunas ning enne kui pööret oodata võib läheb veelgi halvemaks.

Värskelt peaministri partei valimisvõidu järel tulnud majandusnäitajad ei rõõmusta mitte millegagi. Jaapani tööstustoodang alanes juunis neljandat kuud järjest ning seda kardetust enam ? aasta arvestuses 8,7%. Ilmselt kahanes teises kvartalis kogu sisemajanduse kogutoodang, millega Jaapani majandus on kümne aasta jooksul languses juba neljandat korda. Enim surve all on elektroonikasektor, kuna nõudmine arvuti- ja IT kaupade järgi on USAs ja Euroopas järsult vähenenud. Tuge ei tule ka kodust, juunis on jaapanlased jälle oma ostusid koomale tõmmanud. Meeleolu rõhub Jaapani jaoks tavatult kõrge tööpuudus, mis on jõudnud ohtlikult lähedale psühholoogiliselt olulisele viiele protsendile.

11 aasta jooksul vahetunud 13 peaministrit on seni üritanud kasvu kiirendada avaliku sektori kulude suurendamise ja maksukärbetega. Pankade halbade laenude probleemi pole aga puututud, ohustades kriisiga kogu rahandussüsteemi. Selle asemel on valitsus võtnud kulude katteks üha uusi laene, viies kriisiohtu ka avaliku sektori finantsid.

Uue valitsusjuhi Junichiro Koizumi plaan on vähendada riiklikke kulutusi ja laenutegevust, sundida panku halbade laenude probleemi lahendama ning erastada ja dereguleerida majanduse kaitstud osad. Nädalavahetusel toimunud valimised näitasid, et jaapanlased on reformide nimel valmis kannatama.

Ülesande raskust arvestades on Koizumi edus siiski palju kahtlejaid. Vastu töötavad nii peaministri partei vanameelsed kui majanduse nõrkus. Koizumi ise loodab esimesi tulemusi kahe-kolme aasta pärast. Lähiajal tähendab see aga pankrotte, tööpuuduse kasvu, firmade kasumite kahanemist ja ebakindlust börsil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing