Saare õlu keskendub oma saarele

Väinu Rozental 01. august 2001, 00:00

Varem Saaremaal õlut tootnud Tartu Õlletehase juhataja Tarmo Noobi hinnangul ei tasu Saaremaal õlle tootmine end majanduslikult ära.

Uue õlletehase juhataja Peeter Palu sõnul pani Saaremaa Õlletehas, mille seadmetesse on omanikud investeerinud üle 20 miljoni krooni, üleeile käima esimese laari heledat, 4,8protsendilist õlut. ?Õlle nime valime välja lähipäevil,? ütles Palu ja lisas, et maitsta saab uut õlut umbes kolme nädala pärast.

?Kui ilm sel ajal püsib endiselt ilus, müüme esimese laari tõenäoliselt lahtise vaadiõllena maha,? täpsustas Palu. ?Edaspidi on kavas pastöriseeritud õlut pudelitesse villida.? Palu toonitas, et Saaremaa õlletööstuse taaskäivitamisele on kaasa aidanud ka konkurent Saku Õlletehas.

Saaremaa Õlletehase planeeritav võimsus on kaks miljonit liitrit õlut aastas. ?Mandrile ei kavatse me õlut vedama hakata,? kinnitas Palu. ?Tahame, et mandri mehed tuleksid Saaremaale õlut jooma.?

Tarmo Noop ei pidanud reaalseks, et Saaremaa Õlletehas suudaks kogu planeeritava koguse kohapeal maha müüa. ?Siis peaksime meie ja Saku Õlletehas Saaremaa õlleturult kaduma,? sõnas Noop ja rõhutas, et sellist plaani neil küll pole.

Noobi sõnul lõpetas Tartu Õlletehase omanik, Soome õlletööstus Olvi Oy Saaremaal õlle tootmise 1999. aastal puhtmajanduslikel põhjustel. ?Eesti väiksuse tõttu polnud otstarbekas teha suuri investeeringuid nii Tartusse kui Saaremaale,? põhjendas Noop õlletehase sulgemist Kuressaares. ?Nägime, et saarlane ei eelista mitte niivõrd Saaremaal toodetud õlut, kuivõrd kvaliteetset õlut.? Suletud Saare Õlle endistest markidest on Tartu tehases praegu tootmises vaid Saaremaa X. Enne tehase sulgemist oli Saaremaa Õlletehase turuosa 4%.

Samas tunnustas Noop uue õlletehase omanike altruistlikku ?esti rajada Saaremaale õlletööstus. ?Kõik ettevõtmised, mis suurendavad ja arendavad Eesti õllekultuuri, on tervitatavad,? sõnas Noop.

Peeter Palu sõnul oli õlletööstuse taastamine Saaremaal missiooni küsimus. ?Saaremaal peab oma õlu olema,? sõnas Palu ja lisas, et esimene dateering õlle tegemise kohta Saaremaal pärineb aastast 1284.

Pool Saaremaa Õlletehase aktsiatest kuulub ASile Saare Finants, mille eesotsas on Saaremaa tuntud ärimees Vjat?eslav Leedo. Veerand õlletehasest kuulub ASi Kalevi omanikele eesotsas Oliver Kruudaga ja veerand Pärnu ärimehele Margus Kangurile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing