Valgevene kaotab topelttollid Eestile

01. august 2001, 09:01

Eesti ja Valgevene esindajad sõlmisid eile Minskis valitsustevahelise kaubandus- ja majanduskoostöö kokkuleppe, mis sisaldab enamsoodustusre?iimi, kirjutab Postimees.

Leping jõustub pärast siseriiklike protseduuride täitmist ja see toob kaasa Valgevene poolt rakendatavate topelttollide kaotamise Eesti kaupadele, mis peaks suurendama Eesti kaupade konkurentsivõimet Valgevenes, teatas välisministeerium.

Eesti kaubavahetuses SRÜ riikidega on Valgevene 3.-4. kohal. Eesti kaupade eksport Valgevenesse on viimastel aastatel vähenenud - kui veel 1995. aastal eksporditi Valgevenesse kaupu 331 miljoni krooni eest, siis mullu vaid 143 miljoni väärtuses.

Tänavu viie kuuga eksportis Eesti Valgevenesse kaupu 49 miljoni krooni eest, mis moodustas vaid 0,2 protsenti Eesti koguekspordist.

Valgevene kaupade import on samas pidevalt tõusnud - 1995. aasta 165 miljonilt kroonilt mullu juba 570 miljoni kroonini. Tänavu viie kuu import Valgevenest ulatus 304 miljoni kroonini ehk kaubandusbilanss oli Eestile 255 miljoni krooniga negatiivne.

Eestil on Valgevenega sõlmitud topeltmaksustamise vältimise, raudteevedude ja lennuliikluse leping.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing