Linaäri kogub populaarsust

02. august 2001, 09:55

Pärnu linavabriku katseprojekti käigus külvati tänavu viies Pärnu- ja Järvamaa talus ligi 50 hektarit lina, kirjutab Maaleht.

Vabriku direktor Arvo Villman ütles, et linatööstus oli Eestis kümmekond aastat tagasi madalseisus, nüüd on ajad muutumas.

?Vabrik oli vahepeal pankrotis, 1994. aastal alustasime uuesti,? selgitas Villman. ?Praegu töötab 650 inimesega vabrik kolmes vahetuses seitse päeva nädalas. Nädalaga toodame 60 tonni linast lõnga, lisaks 140 000 meetrit kangast.?

80% linavabriku toodangust rändab Ameerikasse, ülejäänu Lääne-Euroopasse. Samal ajal kui toodang liigub Eestist välja, ostetakse toore sisse.

?Kui möödunud aastal tõusis linakiu hind saagi ikaldumise tõttu kaks korda, otsustasimegi proovida lina Eestis kasvatada, et riske vähendada,? selgitas direktor. ?Hankisime seemne, andsime raha väetise ostmiseks, samuti aitame sügisel koristustehnikaga.?

Samas lisas Villman, et vabrikujuhtidel pole huvi põllumeesteks hakata. ?Tahtsime projektile õla alla panna, et näha, millise kvaliteediga lina meie põldudel kasvab ja kui palju toodangut tuleb. Kui asi end ära tasub, tuleb talunikel edaspidi ise toime tulla. Meie aitame sellega, et otsime turu, ka võime tehnikaga toetada.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing