Lukoil on alustanud külma sõda Leedu kütusevabriku vastu

Inno Tähismaa 02. august 2001, 13:55

Vene naftagigant Lukoil on alustanud külma sõda Leedus asuva Ma?eikiu naftatöötlemistehase vastu, kirjutab Wall Street Journal.

Varem Leedu tehasega hästi läbi saanud Lukoili meel muutus pärast seda, kui Leedu valitsus otsustas müüa 1999. aastal 1,3 miljardi krooni eest 33% tehasest USA energeetikafirmale Williams Co. Koos tehasega said ameeriklased kätte torujuhtme ja süvasadama.

Erinevalt paljudest teistest Nõukogude aja ettevõtetest suudab Ma?eikiu nafta toota kasumit. Tehase hea juurdepääs Venemaa toornaftale võimaldab seda sisse osta 2 dollarit (36 krooni) odavamalt barreli pealt kui Euroopa konkurendid. Tehas on ainus omataoline ligi 18 miljardi kroonise aastakäibega Balti kütuseturul.

Lukoil on pärast tehase erastamist alustanud kütuseblokaadi, mis tähendab vahetevahel kütusetarnete lõpetamist Venemaalt ja vahetevahel naftahinna tõstmist. Luoili sammude taga nähakse soovi taastada kontroll tehase tegevuse üle. ?Oleme sattunud leedukate ja venelaste vahelise sõja keskele,? kirjeldab olukorda Williams Internationali rahvusvahelise osakonna juht Ron Majors.

Nn sõda algas 1990ndate algul, kui Leedu kuulutas välja riikliku iseseisvuse ja hakkas oma majandust üles ehitama. See tähendas, et kontroll naftatehase üle läks Moskvast üle leedukatele.

Aastaid kahjumis olnud tehas tõi omanikele ka tänavu esimeses kvartalis ligi 400 mln kroonise kahjumi, milles Williams süüdistab Lukoili, kes kasseerib naftabarreli eest 80 USA senti rohkem kui hind maailmaturul. Hiljuti sõlmis Williams leppe teise Vene naftafirmaga Yukos, mille alusel saab viimane 27% osaluse tehases.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing