Lukoil alustas külma sõda

ÄP Online 03. august 2001, 00:00

Varem Leedu tehasega hästi läbi saanud Lukoili meel muutus pärast seda, kui Leedu valitsus otsustas müüa 1999. aastal 1,3 miljardi krooni eest 33% tehasest USA energeetikafirmale Williams Co. Koos tehasega said ameeriklased kätte torujuhtme ja süvasadama.

Erinevalt paljudest teistest Nõukogude aja ettevõtetest suudab Ma?eikiu Nafta toota kasumit. Tehase hea juurdepääs Venemaa toornaftale võimaldab seda sisse osta 2 dollarit (36 krooni) odavamalt barreli pealt kui Euroopa konkurendid. Tehas on ainus omataoline ligi 18 miljardi kroonise aastakäibega Balti kütuseturul.

Lukoil on pärast tehase erastamist alustanud kütuseblokaadi, mis tähendab vahetevahel kütusetarnete lõpetamist Venemaalt ja vahetevahel nafta hinna tõstmist. Lukoili sammude taga nähakse soovi taastada kontroll tehase tegevuse üle.

?Oleme sattunud leedukate ja venelaste vahelise sõja keskele,? kirjeldab olukorda Williams Internationali rahvusvahelise osakonna juht Ron Majors.

Nn sõda algas 1990ndate aastate algul, kui Leedu kuulutas välja riikliku iseseisvuse ja hakkas oma majandust üles ehitama.

Aastaid kahjumis olnud tehas tõi omanikele ka tänavu esimeses kvartalis ligi 400 mln kroonise kahjumi, milles Williams süüdistab Lukoili, kes kasseerib naftabarreli eest 80 USA senti rohkem kui hind maailmaturul. Hiljuti sõlmis Williams leppe teise Vene naftafirmaga Yukos, mille alusel saab viimane 27% osaluse tehases.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing