Pro Kapitali audiitorid aitasid tõde varjata

Inno Tähismaa 06. august 2001, 00:00

Audiitorfirma KPMG Estonia auditeeris Pro Kapitali vahetult pärast seda, kui ettevõte börsile tuli, s.o 1998. ja 1999. aastal. Sellesse aega jäävad Pro Kapitali tehingud ASiga Vinkrist, millest Pro Kapital väljus kaotajana.

Nii näiteks müüs 1998. aasta oktoobris Pro Kapitali tollase nõukogu liikme Aivar Pihlaku kontrolli all olev firma Baltic Investments Pro Kapitalile 90% nn Rotermanni kvartalit haldavast ASist Vinkrist 0,9 miljoni krooniga ja paar kuud hiljem müüs Pro Kapital aktsiad tagasi sama hinnaga tagasi. Aasta hiljem ostis Pro Kapital uuesti nimetatud aktsiad 82 miljoni krooniga.

Samuti ostis Pro Kapital 1998. aasta oktoobris 10% ASist Vinkrist 7 miljoni krooni eest firmalt Bargain Ltd, mis on seotud riiuli- ja maksuvabade firmade asutamisega tegeleva firma Larssen juhi Leonid Agejeviga. Samal päeval oli Bargain nimetatud aktsiad ostnud

10 000 krooni eest Pro Kapitaliga seotud firmalt Arco Vara Halduse OÜ.

Nimetatud tehingud pole kajastunud ettevõtte aastaaruandes, mistõttu peab sellise info varjamise eest vastutust kandma audiitor. Pro Kapitali tollane audiitor firmast KPMG Estonia Andres Root ütles, et tema ei saa neid tehinguid ja teatamata jätmist kommenteerida, sest teda seob Pro Kapitaliga konfidentsiaalsuse leping.

?Saan kommenteerida siis, kui asi otsapidi politseisse jõuab,? ütles Root. ?Politseile pean rääkima.?

KPMG loobus Pro Kapitali auditeerimisest 2000. aastal. Miks? ?Hea küsimus,? ütles Root. ?Võib-olla oli meiega liiga raske töötada.? Root lisas, et tema ja Pro Kapitali vahel olid teatud pinged, aga ta polnud nõus neid kommenteerima.

Järgnevalt võttis Pro Kapitali auditeerimise üle Deloitte & Touche. Firma audiitor Villu Vaino ütles, et pole nõus Pro Kapitaliga seonduvat kommenteerima. ?Isegi kui tahaks, pole lubatud kommenteerida kliendi tegevust,? ütles ta. ?Ametieetika ei luba seda teha.? Tema sõnul suhtleb pressiga Pro Kapitali osas advokaadifirma Heta advokaat Andres Aavik. Aavik omakorda on öelnud, et enne Pro Kapitalis toimuva uurimise lõppu ei soovi ta midagi kommenteerida.

Villu Vaino silma all toimusid tehingud, kus Pro Kapital loobus optsioonilepetest, ilma sellest avalikkust teavitamata ja seda 2000. aasta aruandesse kirjutamata. Nii ostis Pro Kapital ?salaja? ASi Kalaranna (kinnistu Linnahalli kõrval) ja OÜ Torreon (lihakombinaadi kinnistu) kokku üle 100 miljoni krooni algselt kokku lepitust kallimalt.

Audiitorfirma PricewaterhouseCoopers audiitor Hanno Lindpere peab võimalikuks, et Pro Kapitali analüüsinud audiitorid ei näinud kõiki lepinguid. ?Audiitor saab arvesse võtta fakte, mida on esitatud. Kui lepet pole esitatud, puudub selle kohta info,? lisas ta.

Lindpere ütles, et audiitor hindab ettevõtte majandusaasta aruannet, täpsemalt seda, kas aruanne on kooskõlas raamatupidamise seadusega. Ta lisas, et ettevõtte poolt börsile saadetud info tõesus peaks olema ka börsi huvi.

Lindpere sõnul on audiitoril alati võimalus auditeerimisest loobuda, kuigi Eestist ta selliseid juhuseid ei tea. Tema sõnul suhtleb ettevõtte uus audiitor vana audiitoriga, et saada infot firma varasema tegevuse kohta.

Audiitorite võimaliku vastutusest kõrvale hiilimisega pole nõus Tallinna börsi juht Gert Tiivas. ?Iga auditor paneb oma maine mängu, kirjutades alla majandusaasta aruandele,? ütles ta, lisades, et see ongi audiitorite äri.

Tiivase sõnul ei saa ta aru sellest, kuidas saab audiitorile mõni leping nähtamatuks jääda. Tema sõnul küsib näiteks börsi audiitor näha kõiki pangaliikumisi, arveid ja maksekorraldusi, et saada pilt ettevõtte tegevusest. Tema sõnul ei saa börs kontrollida seda, kas ettevõte varjab või moonutab infot, börsi roll on nõuda, et oluline info jõuaks investoriteni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing