USA aktsiaturgudel pääses domineerima pessimism

Ühendriikide aktsiaturgudel varjus nädala säranud tõusupäike reedel taas pilvede taha, kui avaldatud eelmise kuu tööpuuduse näitaja ei kergitanud lootusi maailma suurima majanduse olukorra paranemisest.

Majandustulemuste avaldamise perioodi lõppemisel on turuosaliste pilgud pööranud makronäitajatele.

Juulis püsis tööpuudus USAs sarnaselt juunile 4,5 protsendil, mis on kõrgeim näitaja pärast 1998. aastat. Kuigi osa analüütikuid oli oodanud isegi suuremat tööpuuduse kasvu, andis uudis turgudele negatiivse signaali. Lisaks sellele on analüütikud edasiste arengute osas pessimistlikud ja eeldavad, et tööpuuduse kasv jätkub, kuna uute töökohtade loomise tempo on madal.

Tööpuuduse kasvu ootused aga ei viita võimalusele, et maailma suurima majanduse olukord oleks paranemas. Sellele ei viidanud ka reedel avaldatud NAPM-mittetootmissektori indeksi järjekordne langus, mis ootamatult näitas, et Ühendriikides on lisaks tootmissektorile kokku tõmbuma hakanud ka teenindussektor ? järjekordne vihje sellele, et probleemid on tootmisest levimas ka teenindusse ning maailma suurima majanduse raskemad päevad võivad alles ees olla.

Reedel ei aidanud spekulatsioonid, et mainitud näitajate tõttu asub Föderaalreserv 21. augustil taas intresse kärpima. Analüütikute hinnangul vajaksid turud tõusuks mingit reaalset katalüsaatorit, mis näitaks olukorra paranemist makrotasandil. Seda aga ei ole ning osade turuosaliste skeptilisus ning teiste jäämine äraootavale seisukohale loovad fooni, mille taustal turud langevad väikse käibe juures.

<a href='http://finance.yahoo.com/q?s=^DJI d=5d' target='_vbors'>Dow Jonesi</a> tööstuslik keskmine sulgus 0,36 protsenti madalamal 10 512,78 punkti tasemel.

<a href='http://finance.yahoo.com/q?s=^IXIC d=5d' target='_vbors'>Nasdaqi üldindeks</a> liikus aga miinusesse sulgudes 1,01 protsendi võrra madalamal 2066,33 punktil.

Hetkel kuum