6. august 2001 kell 7:17

USA liberaalne tööturg kannab vallandamiste põhiraskuse

USA tööturu paindlikkus, mis aitas taastada USA firmade konkurentsivõime ning luua USA majanduses palju uusi töökohti, kannab nüüd, kus majanduskasv maailmas aeglustub, koondamiste põhiraskuse USAsse, kus töötajate vallandamine on lihtne ja odav, kirjutab Washington Post.

Näiteks Prantsuse telekommunikatsioonifirma Alcatel koondab USAs 5000 töölist ehk veidi enam kui ühe neljast. Euroopas vallandab firma koondamisplaanide umber puhkenud furooris vaid ühe töötaja 17st. Nokia 3000 koondatavast töötajast langeb pool USA arvele, ehkki kontserni kõigist täätajatest langeb USA arvele vaid 20%.

Välisfirmade palgal on praegu 6% USA tööjõust ning 15% tootmisalal hõivatud ameerikalstest.

Lisaks välisfirmadele eelistavad USAs koondada ka Ameerika firmad, mille koondamisi Euroopas takistavad ranged tööturu reeglid ja ametiühingud.

Hetkel kuum