Ülo Toomsalu • 10 august 2001

Luukas kutsus vaenuleere leppele

Tallinna linnapea Tõnis Paltsi ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ühe laua taha viinud suurettevõtete assotsiatsiooni üks liidreid Aadu Luukas loodab, et koalitsioon ja opositsioon jõuavad pealinnas lähiajal esimeste koostöölepeteni, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Mulle jäi väga hea mulje selle kohtumise lõpust ja poolte tahtest kindlustada pikaajaline ja normaalne linna areng,? sõnas Eesti Suurettevõtete Assotsiatsiooni (ESEA) aseesimees Luukas. ?Lepiti kokku, et Tallinnas on vaja eri linnamajanduse valdkondade arenguprogramme.?

Paltsi ja Savisaare kolmapäevane kohtumine sillutas teed sellele, et ESEA esitab järgmisel nädalal volikogu erakondadele raamlepingu projekti. ?Kui see leiab heakskiidu ja allakirjutamist, tuleb lisaks üks linnamajanduse valdkond teise järel,? ütles Luukas.

Selliste lepete sõlmimine aitab Luukase hinnangul kaasa linna rütmilisele arengule. ?Kuna volikogu vahetub aasta pärast, siis oleks vaja saavutada seda, et juba kokku lepitud magistraalide ja transpordisüsteemide arendamise kavad realiseeruksid ka uue volikogu ajal,? põhjendas ta.

Luukase väitel on ettevõtjatele vastukarva poliitiliste jõudude terav vastasseis nii linnas kui ka Toompeal. ?See ei häiri mitte ainult äriinimesi, vaid kogu ühiskonda,? rääkis ta. ?Ka riigis on eri valdkonnad, mille osas oleks vaja pikaajalisi leppeid.? Eriti oluline on Luukase sõnul stabiilsus infrastruktuuride, maksu-, sotsiaalpoliitikas.

Eraisikuna ESEAsse kuuluva Paltsi kinnitusel leiab assotsiatsiooni liikmete enamus, et ühiskonnas tuleb mingi kokkulepe saavutada. ?Oleme võtnud linnas Aadu Luukase eestvedamisel strateegia, et alustada tuleb üksikutest ja lihtsatest juhtumitest,? ütles Palts. ?Need on valdkonnad, kus saab lähtuda tervest mõistusest ja numbritest nagu tervishoid, koolimajad ja haridus. Siin on linnakodanike huvi ilmselge.?

Hetkel kuum