Eesti autofirmad investeerivad Läti ja Leedu turule

Peep Sooman 13. august 2001, 00:00

Eestis Suzukide ja Seatidega kaupleva Japauto müügidirektor Erkki Ots ütles, et juunis alustas Riias tööd Suzuki ja Seati sõidukite müügiga tegelev SIA Autohalle, mis kuulub Japauto emafirmale ELKE Grupp. ?Japauto aitab seda tööle panna,? ütles ta.

Otsa sõnul ei olnud investeeringud uude firmasse suured, kokku kulutati 1?2 miljonit krooni. ?Esimese poole aastaga plaanime müüa kokku seal vähemalt 50 sõidukit, järgmisel aastal minimaalselt 150 autot,? ütles ta.

Osa sõnul peaks ettevõtmine jooksvasse kasumisse jõudma järgmisel aastal.

Lätis on ka üks kohalik Suzukide müüja, Seatide müügis äsja loodud Autohallel konkurent puudub.

Amserv Grupi nõukogu esimees Raivo Aavisto ütles, et aasta alguses ostis Amserv Grupp Leedus tegutsevas Toyota müügifirmas UAB Tokvila 20,41protsendilise osaluse. Aavisto sõnul on ostuhind salajane. Erinevatel hinnagutel on ettevõtte turuväärtus umbes 50 miljonit krooni, seega võis tehing Amserv Grupile maksma minna umbes 10 miljonit krooni.

?Järgmine aasta laiendame osalust ja alustame uue keskuse ehitamist,? ütles Aavisto, kelle sõnul näeb ostu-müügileping ette võimalust, mille kohaselt saab Amserv Grupp osalust suurendada 65 protsendini.

?Vilniuses ongi vaid üks Toyota diiler,? sõnas ta. Mullu müüs Tokvila kokku 197 Toyotat ja Lexust, tänavune plaan on 250 sõidukit.

?Meie eesmärk on saada Baltimaade üheks juhtivaks autokontserniks,? põhjendas Aavisto ostu.

Lisaks Leedu investeeringule kuulub Amserv Grupile Lätis 70 protsenti Toyota ja Lexuse müügifirmast Amserv Motors, mis avas eelmisel nädalal 30 miljoni kroonise keskuse, ning 50 protsenti Opeli diilerist Hansa Auto. Eelmisel aastal müüsid Amserv Grupi firmad Lätis kokku 300 autot.

Peale värskelt Lätti-Leetu investeerinud Amservi ja Japauto kuulub Eesti Peogeot? müüjale Kommest Autole tütarfirma Lätis ning Kia Autole müügifirma Leedu pealinnas Vilniuses. Toyota müügiga tegeleb Kaunases ka ELKE Gruppi kuuluv ELKE Auto.

Ülejäänud Eesti ettevõtted ei ole Läti ja Leedu automüügiäridesse investeerinud, ehkki paljud neist varustavad lepingu alusel sealseid diilereid autodega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing