Kägu igatseb Kaberneeme sadama kapteniks

Katrin Kurss 13. august 2001, 00:00

Kaberneeme sadamasse jõudes võtab meid vastu riigikogu liige reformierakondlane Kristiina Ojuland, kes vabal ajal sadamas meelsasti abiks on. Sadama omanik endine TOPi direktor Raimo Kägu tuleb linnast tormituule ja vihmapilve saatel ja asub hea peremehe kombel püsikundede käekäigu järele pärima, kui tuuleiil terrassil päikesevarju ümber pühib.

Tallinnast Kaberneeme on umbes 30 meremiili. Keskmise suvetuulega võtab jahiga Piritalt Kaberneeme jõudmine ligi viis tundi, kaatriga jõuab kolme tunniga kohale. Kaberneeme sadama kai ääres on 30 kohta, millest suurem osa on juba kohalike veesõidukite poolt hõivatud. Sadama peremees Kägu on samuti kohalik, kes poolteist aastat tagasi oma pealinna kodu Kaberneeme vastu vahetas.

?Tahan, et sadam jääks Kaberneeme rahvale, et kakuamipaadid saaksid hommikul merele minna ja värsket kala tuua,? räägib Kägu. Kai ääres küll selliseid paate märgata ei ole. Silma hakkavad eri suuruse ja kujuga jahid ning kaatrid, mis kuuluvad Kaberneemes elavatele või puhkavatele ärimeestele. Kohalikele meestele meeldib rohkem poe juures õlut juua.

Värsket kala pakutakse sadama restoranis aga tõepoolest. Raimo Kägu sõnul sõidetakse Kaberneeme kasvõi ainult söögi pärast. Firmaroaks on Kägu soolaforell. Kalaga varustab sadamakõrtsi aastaringselt naabruses asuv forellikasvandus.

Arhitektide Urbeli ja Peili projekteeritud sadamahoone nimega Paadikuur on püsti juba neli aastat. Sadam on mitu korda omanikku vahetanud, ostjat otsiti isegi Helsingin Sanomate kaudu. ?Tahan jonnida ja hoian ta vähemalt viigis,? ütleb Kägu, kes on näinud, kuidas soomlastest omanikud Eesti väikesadama käest ära lasevad.

?Vesi lammutab sadamat pidevalt, üle midagi ei jää,? püüab omanik uskuma panna, et haldab kohta vaid armastusest Kaberneeme ja meresõidu vastu. Peamise tuluallikana nimetab peremees toitlustamist ja majutust.

Erinevalt teistest puhkekohtadest ei rõhu sadam suvehooajale ega turistidele. Kägu näitab, et turist, kes merd mööda tuleb, armastab hoopis oma paadis rummi juua, selle asemel et sadamas tuba üürida ja baaris aega veeta.

Sel suvel on Kaberneemet külastanud 50?60 alust. Et kai ääres külalistele kohti napib, valmib varsti uus paadisild, kus jätkub ruumi veel kahekümnele veesõidukile.

Kaberneeme peaks sobima neile, kes otsivad ülerahvastamata randa Tallinna lähedal. Praegu on märksõnaks aktiivne puhkus: skuutri- ja laevasõit, rannavõrkpall ja ujumine. Sadama peremees jutustab vaimustunult kaldast paadisõdu kaugusel asuvatest asustamata saartest ja laidudest, kus ainult kohalikud randuda oskavad.

Kägu plaanib iga aasta sadamasse investeerida vähemalt miljon krooni. See tagaks tema sõnul sadama arengu ja teiste puhkekohtadega konkurentsis püsimise.

Investeeringuteks on Kägu võtnud pangalaenu ning taotleb sadamasse viiva tee remondiks 500 000 krooni toetust SAPARDist. Lähiajal on plaanis ka sadamahoonet laiendada, eskiisprojekt on juba tellitud.

Kaberneeme sadama tegelik omanik on Hansa Liising, teatab Kägu. Tema omaks saab sadam alles nelja aasta pärast, kui kõik kohustused liisingufirma ees on täidetud.

Sadama pidamine ei tee veel sadamakapteniks. Kunagi tahab Kägu ka ametlikult, kõigi reeglite kohaselt sadamakapteni nime välja teenida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing