PM: Euroopa Liit äratab praegu peamiselt emotsioone

13. august 2001, 07:56

Kokku pannes viimaseid euroküsitlusi, paljastub üks paradoksaalne tõde. Nimelt, et Euroopa Liidust ei teata suurt midagi, kuid toetus sellele ometi kasvab, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Emori uuring näitas, et Eesti on pääsenud Euroopa Liidu kandidaatriikide punase laterna osast, toetus on järsult kerkinud 50 protsendini. Samas ei teadnud küsitletud Euroopa Liidu infosekretariaadi tellitud uuringus, mitu liikmesriiki on Euroopa Liidus, üle poole vastajatest ei teadnud Euroopa Liidu eesistujamaad ega linna, kus asub Euroopa Komisjon.

Mis on säärase paradoksi põhjuseks? Ehkki mitmed analüütikud ütlevad, et mida rohkem teadmisi, seda rohkem eurotoetust, kipuvad küsitlused viitama pigem tõsiasjale, et Euroopa Liidu puhul ei löö inimesed siiski ratsionaalselt kokku plusse ja miinuseid.

Otsus langeb mingi emotsionaalse sündmuse põhjal - olgu selleks siis Eurovisiooni võit või eurokondoomide sobivus. Seda näitab ka eurotoetuse suur kõikumine viimase aasta jooksul.

ELISe tellitud küsitlus paljastas ka inimeste lihtsa teadmatuse Euroopa Liidu suhtes - ligi 50 protsenti ei teadnud, kuidas nad hääletaksid euroreferendumil. Asjade sellise seisu puhul on ülimalt tõenäoline, et mingi üliemotsionaalne juhtum, mis Euroopa Liitu kas siis heas või halvas valguses laseb paista, võib näiteks üks nädal enne tõelist euroreferendumit kaalukeeleks kujuneda. Ja siis ei aita ka mingisugune eelnev euroteavitus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing