Euroopa Liiduga ühinemise vastane on eelkõige vaene ja väheharitud inimene

ÄP Online 14. august 2001, 00:00

?Avaliku arvamuse küsitluse analüüs näitab, et inimesed tegelikult nõustuvad sellega, et EL kiirendab arengut, annab tugevama välise julgeoleku jne,? ütles RASI direktor Raivo Vetik.

Kuna ELiga liitumine mõjub inimeste arvates Eestile tervikuna ja ka nendele endile pigem hästi, siis tuleb Vetiku sõnul kasvanud euroskeptitsismi põhjusi otsida laiematest ühiskondlikest protsessidest.

?Esiteks on liitu suhtumine lahutamatult seotud arvamusega võimukandjatest,? ütles Vetik. Teine euroskeptitsismi põhjus on RASI hinnangul viimase aastakümne üldise edu eest makstud kõrge sotsiaalne hind. ?Mitmed uuringutulemused annavad tunnistust sellest, et ELiga ühinemise vastu on eelkõige need sotsiaalsed rühmad, kellel on tänases Eestis kõige raskem toime tulla,? märkis Vetik.

Enim on ELi vastaseid pensionäride hulgas, ka töötud ja kodused on keskmisest sagedamini ELiga ühinemise vastu. ?ELi vastane on kõige tõenäolisemalt vaene, vanemaealine, väheharitud ja maal elav inimene,? seisab RASI analüüsi kokkuvõttes.

Kolmandaks on euroskeptitsism valdav inimeste seas, kelle huvi ja teadmised Euroopa Liidust on napid.

ES Turu-uuringute ASi juunis läbiviidud küsitluses ei teadnud viiest vastajast neli ELi liikmete arvu, üle poole vastajatest ei teadnud ELi eesistujamaad ega Euroopa Komisjoni asukohalinna.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing