Iiri kasvuime pannakse proovile

Sirje Rank 15. august 2001, 00:00

Majanduskasvu aeglustumine USAs ja Euroopas saab parajaks proovikiviks väikesele avatud majandusega Iirimaale, mille majandus on viimased aastad kihutanud kasvada keskmiselt 9,5 tempos. Haavatavaks teeb Keldi tiigri suur sõltuvus USA rahvusvaheliste firmade investeeringutest, tehnoloogiasektorist ning sama ala ekspordist, kus peamistel turgudel praegu täiskäik tagasi on antud.

Kadu ei kuku siiski keegi. Viimati möönis Iirimaa jaoks arvestatavat riski Rahvusvaheline Valuutafond oma esmaspäeval avaldatud raportis. Fond on siiski mõõdukalt optimistlik ning leiab, et kui asjad globaalses tehnoloogiasektoris lausa uskumatult halvaks ei lähe, piirdub tagasilöök Iirimaa jaoks majanduskasvu aeglustumisega mulluselt 11 protsendilt tänavu seitsmele protsendile. Pealegi tuleb jahtumine isegi parajal ajal ? läinud aasta lõpul oli ülekuumenemise oht tuntav.

Küll aga hoiatab IMF, et õnnega ei või mängida, manitsedes Iiri valitsust maksukärbete ja eelarvekuludega mõõtu pidama. Fond leiab, et välismõjude meelevallas vajab erilist paindlikkust Iiri tööturg ning tugevamat pidurit palgatõus. Kui kasv 10 tempos jätkub, pole Iiri kaubad enam ühel hetkel konkurentsivõimelised. Seda kasvõi arvutite osas, kus kokku kuivaval turul tootjad agaralt oma võimalusi püüavad. Iiri eksporti ja hõivet mõjutab negatiivselt ka euro tugevnemine USA dollari ja Briti naela vastu.

Samas ei ole globaalne tagasiminek tehnoloogiasektoris mõjutanud tõsiasja, et Iirimaa oma madalate maksude ja haritud tööjõuga pakub jätkuvalt soodsat ettevõtluskeskkonda, millega riigi atraktiivsus välisinvesteeringuteks pole vähenenud. Mürtsuga maandumist peadpööritavast kasvust pidurdab ka Iiri tugev siseturg, mis mõnede analüütikute arvates on majanduses hetkel olulisemgi mootor kui eksport. Seda turgutab nii sissetulekute kasv kui madal tööpuudus.

Riskid on siiski kõrged ning aeglustuva majanduskasvuga uus reaalsus paneb Iiri kasvuime komponendid parajale proovile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing