Venemaa kümme aastat hiljem

Tõnis Arnover 21. august 2001, 00:00

10 aastat pärast Venemaa kommunistide võimuhaaramiskatset on Venemaa tollased liidrid üksmeelsed put?ile järgnenud Venemaa presidendi Boriss Jeltsini valitsemise hukkamõistmisel, kuid eri arvamusel praeguse presidendi Vladimir Putini valitsemisest, kelles osa näeb uut ohtu demokraatiale, osa aga Venemaa päästjat.

Put?iga võimult kõrvaldatud Mihhail Gorbat?ov ei usu, et Vladimir Putin võiks taastada Nõukogude-aegse autoritaarse juhtimisstiili. Uudisteagentuuri AP usutluses arvas Gorbat?ov, et Putin püüab riiki välja tuua president Jeltsini tekitatud kaosest. ?Putin teeb kindlasti paratamatuid vigu, kuid ma toetan tema strateegiat, sest see teenib rahva enamuse huve.?

NSV Liidu viimane välisminister Boriss Pankin näeb aga uut ohtu. Võimu koondamine presidendi kätte on väga ohtlik. Demokraatia kahaneb ning sedamööda, kuidas vähenevad naftadollarid ja rahvas üha vaesub, suureneb sisemise konflikti oht, ütleb 70aastane veterandiplomaat. Pankin on väga kriitiline ka put?ile lõpu teinud Boriss Jeltsini suhtes. ?Jeltsinile oli see üksnes mäng võimu pärast, kes kõigele lisaks ei teadnud majandusest rohkem kui mõni külapoliitik. Selle tõttu usaldas ta pimedalt reformipoliitikuid, kelle reformid viisid rahva viletsusse,? leiab ta.

Mida on andnud put?ile järgnenud 10 aastat Venemaale? USA professori Stephen Coheni hinnangul on Venemaa turumajanduseksperimendi tagajärjed hullemad sõja omadest: SRÜ riikides on allpool elatusmiinimumi elavate inimeste arv kasvanud üle 10 korra ehk 147 miljonile, kogutoodang kahanenud üle 50, investeeringud 80, reaalpalk 50 ja orbusid on rohkem kui II maailmasõja järel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing