Netscape jättis mõned vanad vead parandamata

Kaido Einama 23. august 2001, 00:00

Netscape?i peamine uuendus on kasutuslihtsus. Enamiku vajaminevaid toiminguid saab teha lihtsamalt ja väiksema arvu hiireklõpsudega.

Ka moesõna intuitiivsus on uues Netscape?i versioonis esindatud. Piisab kui sisestada aadressilahtrisse mõned tähed, ja tarkvara hakkab arvama ja pakkuma, kuhu sa minna tahad. All avanevas menüüs pakutakse välja juba külastatud veebilehtede aadresse ja ennustatakse sarnaseid, kui vaja, saab nimekirjast valida ka otsingu.

Netscape?i saab ka kiiresti käivitada vastava nupuga. Seegi on uute programmide seas moodne trend. Samas aga tähendab kiire käivitamine seda, et kuskil istub mälus ?valvur?, kes neelab arvuti ressurssi ka siis, kui veebilehitsejat ei vajata.

Üks peamisi puudusi aga on uuel Netscape?il kodulehe näitamine pisut teistsugusena, kui seda teevad teised levinud lehitejad. See puudus oli ka eelmisel 6.0 versioonil.

Netscape 6.1 võimaldab säilitada ka väga hästi oma veebikülastuste ajalugu. Kõik on vastavates menüüdes kirjas ? mida külastasid eile, üleeile või kuu aega tagasi. Järjehoidja ehk Bookmark peab omakorda arvet, kui tihti sa ja millal salvestatud veebilehtedel käisid. e-posti programm on Outlookile lähenenud oma meiliteavitusfunktsiooni täiustamisega. Lisaks saab lõpuks Netscape?i seadistada mitut elektronposti korraga valdama.

Veebi?oppaja rõõmuks on Netscape?il ka automaatsed veebiankeetide täitmise vormid. Nüüd võib oma krediitkaardiandmeid vaid mõne nupuvajutusega saata igasse e-poodi, kust midagi ostukorvi pista tahaks. Emotsioonidki saab Netscape?iga kirja panna mõne nupuvajutusega, just sama lihtsalt kui oma krediitkaardilt raha laiali saata. Nn emootikonid ehk meeleolu väljendavad graafilisied pildikesed saab lisada teise Netscape?i kasutaja e-kirja päisele. Nagu Outlooki liides on nüüd ka Netscape?i meililiidesel ikoon, mis näitab, kas inimene, kellele kirja saadad, on hetkel online või mitte.

Veebilehekülgede omanikke rõõmustab kindlasti uue Netscape?i omadus lubada menüüribale lisada uusi nuppe otse veebilehelt. Selleks pole näiteks poeomanikul vaja teha muud, kui panna oma veebilehele klikitav nupp. Külastaja, kes nupule klikib, tekitab oma veebilehitseja ülemisele menüüribale lisanupu, mis viib alati tagasi kodulehele, millel nuppu klikiti. Nahad ehk Skinid on loomulikult ka uuel Netscape 6.1l olemas. Neid on päris palju. Seepärast pole mõtet uskuda pilte uue veebilehitseja välimusest, iga kasutaja saab neid muuta oma äranägemise järgi, kasvõi Internet Exploreri sarnaseks.

Cookiede ehk küpsiste ehk salapäraste tekstilõikude mäned?er on paras paranoilisele arvutikasutajale, kes ei taha jätta arvutisse liigseid jälgi oma veebikülastustest. Mäned?er sorteerib, varjab ja kustutab arvutisse jäetud ?küpsised?. Salasõnade mäned?er aga kõrvaldab Exploreri ühe peamise eelise ? salasõnade meelespidamise. Netscape 6.1 kaitseb kõiki kasutaja sisestatud salasõnu nn Master salasõnaga ja hindab iga sisestatud salasõna headust vastava nn Password Meteriga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing