Ülo Toomsalu • 23 august 2001

Tallinn kavandab Eesti esimest sundvõõrandamist

Tallinna linnavalitsus kavatseb läbi viia Eesti esimese sundvõõrandamise, sest ei suuda Akadeemia tee pikendusele ette jääva kahe hoone omanikuga rahalise kompensatsiooni osas kokku leppida, kirjutab Postimees.

Tallinna maa-amet tegi Kadaka tee 76 asuvate kuuri ja keldri omanikule Katrin Variksoole aprillis ettepaneku võõrandada kaks Akadeemia tee pikendusele ette jäävat hoonet 130 000 krooni eest. Kuigi samas asub ka kahekorruseline elumaja, pole linn selle võõrandamisest huvitatud, sest krundi muu osa teele ette ei jää.

Variksoo esindaja teatas aga mais linnale, et omanik on nõus võõrandama ehitisi ainult tervikuna ning soovis selle eest 3,4 miljonit krooni. Maa-ameti poolt Uus Maa Kinnisvarakonsultantide OÜst tellitud eksperthinnangu kohaselt on kuuri ja keldri turuväärtus kokku 130 000 - 185 000 krooni ning kogu kinnistu hind ulatub 850 000 kroonini.

Tallinna abilinnapea Heiki Kivimaa sõnul otsustas linn viimaks alustada kahe hoone sundvõõrandamist, sest läbirääkimised omaniku esindajaga pole toonud vaidlusele lahendust. Abilinnapea ei osanud öelda, kui kaua sundvõõrandamise protsess kesta võib, avaldas aga lootust, et tuleval aastal õnnestub plaanitud tee siiski valmis ehitada.

Kahe hoone sundvõõrandamist hakkab ületuleval nädalal hääletama linnavolikogu ning kui selle liikmed on asjaga päri, saadab linn asjakohase taotluse edasi siseministrile ja vabariigi valitsusele.

Tallinna linnapea Tõnis Palts ütles, et sundvõõrandamise algatamisega väljendab linn soovi teha jõupingutusi põhjendamatult suurte rahaliste kompensatsioonide väljapressimiste vältimiseks.

Hetkel kuum