Toiduainetööstustel head tulemused

Kristina Traks 24. august 2001, 00:00

Talleggi esimese poolaasta puhaskasum oli 31,5 ja netokäive 227 miljonit krooni. Eelmise aasta sama perioodiga teenis ettevõte kasumit 16 miljonit krooni ning käive oli umbes 170 miljonit krooni. Ettevõtte rentaablus oli seega tänavu ligi 14 protsenti eelmise aasta 9 protsendi vastu.

Talleggi juhatuse esimehe Ants Käsperi sõnul tingis väga head majandustulemused üldine soodne situatsioon lihaturul. ?Tõusnud on nii tooraine kui ka valmistoodangu hinnad, kuna lihast on puudus käes,? ütles Käsper. ?Samas on maailmaturgudel märgata, et lihadefitsiit hakkab juba vähenema ning seega väheneb ka surve hindadele.?

Suurenes ka Talleggi eksport Lätti ja Leetu ning Käsperi sõnul häirib lätlasi Talleggi tungimine nende turule niivõrd, et otsivad põhjust keelata Eestist kanaliha sissevedu.

Rakvere Lihakombinaadi Grupp teenis esimesel poolaastal kasumit 37 miljonit krooni, eelmisel aastal oli ettevõte samal ajal 5,7 miljoni krooniga kahjumis. Ligi 100 miljoni krooni võrra suurenes ka grupi käive esimesel poolaastal.

?Kasumi kasvu peamisteks põhjusteks on tootmistegevuse efektiivsuse tõus ning edukad investeeringud kodumaisesse seakasvatusse,? kommenteeris majandusedu põhjuseid Rakvere ettevõtte juhatuse esimees Olle Horm. ?Tooraine kõrgest hinnast lähtuvalt on grupi heades majandustulemustes oluline osa just seakasvatusega tegeleval tütarettevõttel AS Ekseko.?

Hormi sõnul pole suur kasumikasv ootamatu, vaid kinnitab valitud strateegia õigsust. Rekordkasumi investeerib Rakvere euronõuete täitmisse.

Valga Liha- ja Konservitööstus ettevõtte juhi Elmut Paaveli sõnul esimesel poolaastal kasumit ei teeninud, sest tooraine hinnad on väga kõrgel. Ettevõtte müük samal ajal oli veerandi võrra suurem kui aasta tagasi, vastavalt 146 ja 115 miljonit krooni.

?Käive suurenes eelkõige väljamüügi hinna ja suurema ekspordi arvel,? ütles Paavel. Eksport Lätti ja Leetu andis Paaveli sõnul ettevõtte müügist 14?15 protsenti.

Tulundusühistu E-Piim müüs esimesel poolaastal toodangut 141 miljoni krooni eest ja firma juhi Jaanus Muraka sõnul tuleb firma selle aasta käive ilmselt umbes 300 miljoni krooni kanti. Suur käibekasv on tema sõnul tingitud võimalusest müüa rohkem kaupa Euroopa Liitu. Eksport euroliitu annab E-Piimale käivet 80 miljonit krooni.

E-Piima poolaasta kasum oli 5,3 miljonit krooni. ?Me oleks võinud märkida kasumina ka 15 miljonit krooni, kuid eelistame ettevõtte tootjatest omanikele maksta kohe kõrgemat piimahinda, kui oodata aasta lõpuni ja siis dividende maksta,? rääkis Murakas.

Kondiitrivabrik Kalev teenis esimesel poolaastal kasumit 13 miljonit krooni ehk üle kahe korra rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga. Seejuures ettevõte käive vähenes 158 miljonilt kroonilt 140 miljonile kroonile. ASi Kalev juhataja Oliver Kruuda teatel tingis käibelanguse müügi vähenemine idaturgudel, siseturul ja Lätis-Leedus oli käive eelmise aasta tasemel.

Kalanduskontsern Hiiu Kalur teenis esimese poolaastaga 3,6 miljonit krooni kasumit, eelmisel aastal oli ettevõte samal ajal 3,6 miljoni krooniga kahjumis. Hiiu Kaluri kuue kuu käive oli tänavu 187,6 miljonit krooni, kasvades eelmise aasta sama ajaga võrreldes 10 protsendi võrra.

Viru Kalatööstuse OÜ esimese poolaasta kasum oli 6,29 miljonit krooni, möödunud aasta samal perioodil teenis ettevõte kasumit 3,176 miljonit krooni. Ettevõtte esimese poolaasta müügikäive oli 62,25 miljonit krooni.

Toiduõlitehase ASi Werol Tehased esimese poolaasta kahjum on võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenenud kolmandiku võrra. Werol Tehaste finantsjuhi Agne Kuke andmeil oli ettevõtte esimese poolaasta netokäive 128,4 miljonit ja kahjum 9,8 miljonit krooni. Eelmisel aastal samal ajal oli netokäive 83,6 miljonit ja kahjum 14,6 miljonit krooni.

?Loodame septembris jõuda uue tasemeni,? ütles Werol Tehaste juht Raul Kastan. ?Meie kindel eesmärk on saada septembris ärikasumit.?

Majandustulemused halvenesid esimesel poolaastal Saku Õlletehasel, mille kasum oli 25,1 miljonit krooni ehk 36 protsenti väiksem eelmise aasta tulemusest ja käive 5 protsenti väiksem ehk 346,9 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing