Töötuid paar protsenti vähem

ÄP Online 24. august 2001, 00:00

Teises kvartalis oli 15?74aastastest tööga hõivatuid 613 200, töötuid 87 000 ja mitteaktiivseid (õppijad, kodused, pensionil, heitunud isikud ehk inimesed, kes ei usu enam töö leidmise võimalusse) 405 200, teatas eile statistikaamet.

Teises kvartalis suurenes võrreldes eelmise aasta sama ajaga hõivatute arv 9000 võrra (1,5%). Sealhulgas kõige rohkem, 7600 võrra, töötlevas tööstuses hõivatute arv.

Eelmise aasta teises kvartalis oli töötuse määr 13,2%.

Negatiivse märgina on heitunud inimeste arv jätkuvalt kasvanud, seisab eile avaldatud rahandusministeeriumi kommentaaris. Teises kvartalis oli selliseid inimesi 27 600.

Kuigi suve alguses leiab alati aset hõive suurenemine, on majanduse üldise jahenemise taustal heitunud inimeste arvu kasv olnud sel aastal oodatust tugevam, märkis ministeerium. Aastaga on heitunud inimesi ligi 3% võrra juurde tulnud.

Endiselt on probleemseim vanusegrupp 15?24 aastased. Suurenenud on noorte meeste hõivatus, samal ajal on aga märgatavalt vähenenud noorte naiste hõive. Noorte töötuse juures tuleb siiski silmas pidada asjaolu, et selles vanuses inimesed enamasti õpivad ega lähe tööjõuna arvesse ja seetõttu on töötute osakaal suhteliselt suurem, märgib rahandusministeerium.

Hõive kasvas tugevalt ka hariduses ning tervishoius ja sotsiaaltöös, kus võib oletada erasektori osakaalu suurenemist. Samas on tööstustoodangu müügi kasv viimasel ajal tunduvalt aeglustunud ja võib arvata, et järgnevates kvartalites ei suuda see tegevusala jätkata hõive peamise kasvumootorina.

Teisest küljest võib oodata mõningast hõive kasvu kaubanduses, kuna seal jätkub endiselt suhteliselt tugev areng.

Siiski jätkub ka sellea aasta teisel poolel tõenäoliselt majanduses tervikuna jahenemine ja seetõttu märgatavat hõive kasvu võrreldes eelmise aastaga rahandusministeerium ei prognoosi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing