Hansapank ennustab Lätile väga kiiret kasvu

Inno Tähismaa 24. august 2001, 11:32

Augustikuises Baltikumi makromajanduse ülevaates prognoosib Hansapanga tütarfirma Hansabank Markets Lätile väga kiiret kasvu.

Arvestades Läti majanduse väga tugevat kasvu selle aasta I pooles (üle 8%) suurendas Markets oma Läti selle aasta SKP kasvu prognoosi 5%lt 6,3%ni. Selline ootus põhineb veendumusel, et aasta II pooles kasvutempod aeglustuvad, kuna negatiivsed protsessid maailmamajanduses hakkavad olulisemal määral mõjutama ka Läti majandusarenguid.

Läti majanduskasvu nii sel kui ka tuleval aastal mõjutab märgatavalt tugev sisenõudlus, samas jääb ekspordi kasv järgmisel aastal märgatavalt tagasihoidlikumaks kui sel aastal, kuna üpris tõenäoliselt on aasta alguses oodata olulist transiidivoogude vähenemist.

Vaatamata tugevale sisenõudlusele väheneb Läti jooksevkonto puudujääk SKP suhtes, kuna kodumaine pakkumine tugevneb järjekindlalt. Koos välissurvete nõrgenemisega on oodata ka hinnatõusu aeglustumist II poolaastal ning mõnevõrra ka 2002. aastal. Erinevalt kevadisest prognoosist ei oota Markets Lätile tuleval aastal eelarve puudujäägi vähenemist, vaid püsimist selle aasta 1,8% tasemel SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing