Jüri Mõis: Eesti suhtub välisinvestoritesse hoolimatult

24. august 2001, 08:54

Eesti suhtub välisinvestoritesse hoolimatult ja seda ei korva ettevõtte tulumaksuvabastus, kirjutab Jüri Mõis Eesti Päevalehe arvamuslehekülgedel. Eesti majandus on Euroopa kontekstis viimastel aastatel paigal tammunud. 1997. aastal oli meie sisemajanduse kogutoodang inimese kohta 37% EL-i keskmisest ja oli 37% ka 2000. aasta lõpus.

Loodetud majanduskasvu asemel on suurenenud hoopis tööpuudus. Selge pettumus. Üks ja minu arvates olulisim põhjus on võimuorganite hoolimatu suhtumine investeerijatesse, kellest majanduskasv kõige otsesemalt oleneb.

Ühe näitena toob Mõis ära Pro Kapitali juhtumi. ?Põhiliselt Ernesto Preatoni hea lobi tulemusena on läbi Pro Kapitali Eestisse tulnud ligi 800 Põhja-Itaalia ja ?veitsi investori raha kogumahus umbes kaks miljardit krooni.? 20. juulil peatas aga börs kauplemise Pro Kapitali aktsiatega, põhjendusega, et kõiki aktsionäre ei ole koheldud võrdselt. Aktsionärid ise aga küll ebavõrdse kohtlemise üle ei kurda. Asja asusid üksteise järel uurima maksu-amet, politsei ja finantsjärelvalve. On tekkinud justkui suletud ring, kus üks organ ei taha teha otsust enne kui teised on oma otsuse teinud ja nii kestab paralüüs firmas ning arusaamatus ja hämmeldus aktsionäride hulgas. Ühtki ametlikku süüdistust pole, lahendust samuti mitte. Aeg läheb, firma väärtus koos sellega.

Teine juhtum on seotud nn Admiraliteedi basseini ümbruse hoonestamisega. Komisjon kuulutas suhteliselt võrdsete pakkumistega konkursi võitjaks projekti, mis oleks toonud Tallinna paar esimest miljardit USA pensionifondide suurt raha. Varem juba ligi 15 miljardit krooni teistesse Ida-Euroopa maadesse paigutanud vahendajafirma Pelham Inc. oli otsuse ametlikult teinud ning vajalikud finantsgarantiid andnud. Tallinna linnavolikogu otsustas aga juunis ühtäkki anda ala hoonestusõiguse Ühinenud Kapitalile, vaadates täielikult mööda asjaolust et nimetatud firmal pole raha ega ka mitte garantiisid, et raha finantsasutustest laenata.

Poliitikute tänane käitumine otsustab meie välisinvesteeringute taseme mõne aasta pärast. Väikese liialdusena võib öelda, et lähiminevikus oleme käitunud investoritega keskmiselt kümme korda arutumalt kui soomlased või rootslased, sest igal aastal tuleb Põhjamaadesse inimese kohta kümme korda rohkem välisinvesteeringuid kui meil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing