Ülo Toomsalu • 24 august 2001

Tarbijat tabab elektriühendusmaks

Elektri hinna tõstmist taotlev Eesti Energia tahab tuleva aasta aprillist kehtestada kõigile kodutarbijatele elektriühenduse saamise eest kohustusliku maksu, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Taotluses on püsitasu muutmine kohustuslikuks tõesti üks variantidest,? kinnitas energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots. ?Ja on üsna suur tõenäosus, et püsitasusüsteem läheb mingil kujul ka läbi, Eesti Energial on vabadus oma tariifistruktuuri muuta.?

Otsa sõnul on tegemist alles taotlusega, mille mõju inspektsioon hoolikalt jälgib. ?Kaalutult keskmiselt ei tohi hinnatõus ulatuda üle teatud piiri, kuid ma ei saa öelda, mis on piiriks,? lausus Ots. ?See tekitaks lihtsalt paksu verd.?

Inspektsioon seisab selle eest, et ei toimuks diskrimineerimist. ?Läbi võib minna ka näiteks piir null protsenti,? lisas Ots. ?Meie ja Eesti Energia vahel toimub täielik dialoog, võib öelda, et suhted on isegi liiga head.?

Kohustusliku püsitasu kehtestamine muudaks tariifistruktuuri, püsitasule lisanduks makses ka energiatasu.

?See tähendab, et kõigile tuleb püsiv tasu elektriühenduse eest, kuna kõik vajab hooldust. Iseenesest on loogika arusaadav,? hindas Narva Elektrivõrkude peadirektor Ahti Puur.

?Samas kardan, et seda pole nii lihtne kehtestada, kuna tarbimisega ollakse nii või teisiti hädas ja püsitasu üksnes halvendab olukorda,? lisas Puur. ?Meie kogemus ütleb, et inimesed hakkavad massiliselt võlgu jääma, lisaks toob igasugune tõus kaasa varguste kasvu.?

Hetkel kuum