15 000 kaubeldavate ettevõtete omanikku

Katrin Kurss 27. august 2001, 00:00

Äripäeva koostatud eraisikust aktsionäride TOP 100 koguportfelli väärtus küünib üle 1,5 mld krooni.

Arvestades, et Tallinna väärtpaberibörsi turukapitalisatsioon (nende ettevõtete oma, mis on täna esitatud TOPi arvutamise aluseks) on ligikaudu 25 miljardit krooni ja kümmekonna institutsionaalse investori kontodel on väärtpabereid rohkem kui 18 miljardi krooni eest, võib öelda, et sajal rikkamal erainvestoril on viiendik eestlaste käes olevate börsiettevõtete väärtusest.

Tallinna väärtpaberibörsi tegevdirektor Gert Tiivast see fakt ei üllata. ?Kui oleksin pidanud arvama, oleksin pakkunud isegi rohkem,? ütles Tiivas. Eraisikute portfellid on Tiivase sõnul viimasel ajal isegi vähenenud, sest mitmed on müünud oma osaluse välismaistele tuumikinvestoritele.

TOP 100 esimesse poolde kuulub ka olümpiavõitja Jaan Talts, kes on juba pikemat aega aktsiaportfelli omanud. Portfelli kuuluvad Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsiad valis Talts ettevõtete majandusnäitajaid analüüsides ja perspektiivikust silmas pidades.

Taltsi sõnul on tema väärtpaberikonto seis olnud aja jooksul erinev, ent aktsiatest päriselt loobunud ta seni pole. Kaugeleulatuvaid plaane Taltsil oma aktsiatega ei ole, sest turg käitub ettearvamatult ja otsuseid tuleb langetada operatiivsetest andmetest lähtuvalt. ?Kõige targem on ikka ise otsustada, mitte analüütikute ja meedia soovitusi kuulda võtta,? soovitab staa?ikas aktsionär.

TOPi koostamisel arvesse läinud ettevõtete aktsionäridest on kõige väiksema portfelliga Harjumaal elav Aivar Pau, kellele kuulub üks Klementi aktsia väärtusega 5,5 krooni.

?Ostsin selle aasta alguses nalja pärast hanza.netist, olin selle täiesti unustanud,? ütles Pau. Klementile langes Pau valik juhuslikult, sest eesmärk oli lihtsalt tehingu protseduuri uurida. Edaspidi ei ole Pau ühtki aktsiatehingut sooritanud, ega plaani seda ka teha.

Möödunud aasta seisuga oli Tallinna väärtpaberibörsil 814 aktiivset tegutsejat ehk investorit, kes sooritasid aastas vähemalt viis tehingut. Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumis registreeritud fondidesse investeerijaid oli eelmisel aastal 2800. Väärtpabereid omavaid kontosid on kokku umbes 29 000.

___________________________________________

Suurim avalik aktsionär on Toomas Annus

Toomas Annus, Tiina Mõis ja Tõnu Toomik
neljandat aastat esikümnes

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing