Kasvuta majandused

Raivo Sormunen 27. august 2001, 00:00

Pärast kiiret ja tormilist ettevõtete kvartalitulemuste avaldamise perioodi pöörati möödunud nädalal aktsiaturgudel rohkem tähelepanu majandusolukorda kõige adekvaatsemalt iseloomustavatele riikide majanduskasvu numbritele.

Kui Eestis ja teistes kiiresti arenevates riikides pole majanduskasv veel toppama jäänud, siis üle suure lombi Vanasse Maailma hoovanud majanduse stagnatsioon on halvanud suuremaid ja tugevamaid riike.

Eelmisel nädalal teatas Euroopa juhtiv majandus Saksamaa, et II kvartalis kasvas riigi majandus võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 0,6.

Kuna mujal maailmas võrreldakse kvartaalseid numbreid ka järjestikku, siis väärib mainimist, et võrreldes esimese kvartaliga Saksamaal teises kvartalis majanduskasvu polnudki ehk kasv jäi nulli. Kuna aga 0ne majandus(kasv) on psühholoogiliselt märksa parem kui näiteks 0,1ne majanduslangus ehk regressioon, siis aktsiaturud Saksamaa väikse majanduskasvu tõttu möödunud nädalal langusse ei läinud. Mõningal määral süstis Saksamaa ja teistele Euroopa aktsiaturgudele optimismi hoopis möödunud kolmapäeval avaldatud Saksamaa ärikliimat mõõtev IFO indeks, mis näitas üllatuslikult juulikuus üle seitsme kuu taas tõusumärke.

Indeksitest veidi olulisemad on aga siiski ettevõtete tulevikuprognoosid.

Möödunud nädalal hoidis oma tulevikuprognoosis pessimismi üleval investeerimispank Merrill Lynch, kelle arvates Saksamaa kolmanda ja neljanda kvartali majandusnumbrid tulevad kehvemad kui teises kvartalis. Investeerimispank nimelt ei usu, et teises kvartalis tugevana püsinud eraisikute tarbimine ja eksport (kasvasid kvartaliga vastavalt 0,9 ja 0,7) jätkavad sama tugevana ka järgnevas kahes kvartalis.

Teiste majandusteadlaste arvates võib aga Saksamaa elanike hulgas kasvanud tarbimine ja ettevõtete varude kahanemine näidata, et riigi majanduskasvu numbrid tulevad käimasoleval poolaastal suuremad.

Igatahes lohutas see möödunud nädalal Euroopa turge, mis hoidsid ennast nädala jooksul siiski plussis.

Olukord pole kuigi parem ka USAs. Riigi teise kvartali majanduskasvuks teatati möödunud kuu lõpus 0,7, mis on viimase kaheksa aasta madalaim näitaja.

Kuna selle nädala kolmapäeval vaadatakse USA teise kvartali majanduskasvu numbrid uuesti üle, võidakse numbrit veel kärpida. Igatahes möödunud nädala lõpus teatas Deutsche Bank, et tema prognooside järgi korrigeeritakse USA teise kvartali majanduskasvu 0,3 peale.

USA majanduse kiire taastumise suhtes pole positiivselt häälestatud ka ameeriklased ise. Möödunud kolmapäeval võttis USA majanduse osas sõna ka Valge Maja, alandades USA selle aasta majanduskasvu prognoosi 2,4-lt 1,7ni, samas siiski lootes, et ehk hakkab riigi majandusel paremini minema selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses.

Suurt optimismi ei külvanud möödunud nädalal ka USA Föderaalreservi järjekordne istung, mis veerandprotsendise intressikärpe peale andis märku, et võib intresse veel allapoole tuua, kuna ettevõtete kasumid ja investeeringumahud püsivad endiselt madalad.

Sellele vastupidise signaali andis möödunud nädala lõpus aga maailma suurim interneti infrastruktuuri seadmete tootja Cisco Systems, öeldes, et ettevõtte olukord on stabiliseerumas. Investorid uskusid Ciscot ja lõpetasid USA turul reedel kerge ralliga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing