Ärinaine ajas segi oma ja ettevõtte rahakoti

Inno Tähismaa 28. august 2001, 00:00

Pärast Laikjõe lahkumist RRA juhi kohale asunud Tallinna ekslinnapea ja ASi Eesti Entsüklopeediakirjastus juht Hardo Aasmäe ütles, et olude sunnil tuleb tal tegeleda Laikjõest maha jäänud probleemide lahendamisega. Tema sõnul ilmnes pärast audiitorkontrolli, et Laikjõe on eratarbeks võtnud firma krediitkaardiga välja 210 000 krooni ning kandnud ettevõtte raha oma teise firma, OÜ Daam Koolituse kontole. RRA on andnud asja uurida majanduspolitseile.

Aasmäe sõnul asub RRA ruumides ka Daam Koolituse raamatupidamine, millele Laikjõe pole järele tulnud. ?Õigemini on küll, aga ükski raamatupidaja pole tahtnud seda üle võtta, kui on näinud, mida see sisaldab,? rääkis Aasmäe.

Aasmäe juttu kinnitab koos Laikjõega nii Daam Koolituses kui RRAs koos töötanud Tatjana Sergejeva.

Laikjõe ise ei soovinud süüdistusi kommenteerida. ?Absoluutselt ei kommenteeri seda,? ütles ta. ?Kui te vähe edasi uurite, siis saate aru, miks,? lisas ta. ?Minu tegevuses pole midagi seadusevastast.?

Laikjõe ei soovinud kommenteerida ei seda, miks ta RRAst ära tuli, kui seda, kas ta kulutas Optiva Pangast (praegu Sampo Pank) laenatud 250 000 krooni esialgselt ette nähtud RRA arendamise asemel omaenda võlgade tagasimaksmiseks. ?Kirjutage nii, nagu tahate,? ütles Laikjõe. Ta lisas, et ta on 2000. aasta veebruarist RRA kaubamärgi ainuomanik ja sellega peaks kõik öeldud olema.

OÜ Daam Koolituse pangaarve väljavõttest selgub, et pangast laenatud summad on vahetult pärast kättesaamist möödunud aasta suvel läinud kõike muud kui RRAga seotud ettevõtmiste toetamiseks. Laen ise on ümber vormistatud tarbimislaenuks.

Laikjõe jättis oma arvutisse RRAsse maha jäljed, mis kinnitavad, et ta RRA juhina pidas teiste ettevõtte juhtide seljataga läbirääkimisi Pro Kapitali tütarfirma Domina Vacanze juhi Vincenzo Prestiga, kes luba talle ületuleku korral osalust ühes Dominaga seotud ettevõttes. Samuti alustas Laikjõe läbirääkimisi RRA müügi osas Dominale, ent kuivõrd teised ettevõtte asutajad olid sellele vastu ja mittetulundusühingul pole müüdavaid osakuid, siis ei läinud plaan läbi. RRA asutajad olid Tallinna Pedagoogikaülikooli Ökoloogia Instituut, Hardo Aasmäe, Marina Laikjõe ja OÜ Daam Koolitus. Ettevõtte eesmärk oli reisijuhtide koolitamine, ent tänavu alustati ka reiside korraldamisega.

Usalduse kaotamise tõttu eemaldasid RRA ülejäänud asutajad Laikjõe firma juhi kohalt ja samuti juhatusest. Laikjõe polnud sellele vastu, sest see andis talle vabaduse minna juhtima ASi Domina World Travel. Samuti pääses ta vastutusest RRA maksmata arvete eest, mida oli kuhjunud miljoni krooni ringis. Suurema osa sellest jäi RRA võlgu Ernesto Preatonile kuuluvale Coral Bay kuurordile Egiptuses Sharm el Sheikhis. Kuivõrd võlgnevuste teke langeb kokku ajaga, mil Laikjõe hakkas asju ajama Preatoni teise firmaga Domina Vacanze, kahtlustavad RRA praegused juhid, et tegemist oli kuritahtliku võlgujäämisega, et hõlbustada RRA ülevõtmist.

Domina huvi RRA vastu on põhjendatud RRA käsutuses oleva ainuõigusega vahendada Coral Baysse turiste Balti riikidest ja Soomest. Nüüd on Domina astumas sellest õigusest üle, kui reklaamib värskes bro?üüris ?unelmate reise? samasse Coral Bay kuurorti.

Ajal, mil Laikjõe organiseerib Domina kaudu reise Egiptusesse, jätkab tema erafirma Daam Koolitus ilma loata reisiteenuste osutamist. Laikjõe ei näinud selles midagi imelikku. ?Häbi on, kui ei korralda. Inimestel on puhkus planeeritud, reisid on ostetud juba kevadel ja talvel,? ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing