Vene ärihaid mõjutavad valimisi Valgevenes

28. august 2001, 16:09

Kahe nädala pärast toimuvate presidendivalimiste eel on suured vene kompaniid märkimisväärselt aktiviseerinud oma kontakte Valgevene juhtkonnaga, kirjutab Vremja Novostei.

Kõige järgi otsustades loodavad vene magnaadid saada riigis soodustusi Aleksander Lukashenko tagasivalimise eest.

Eile võeti Minskis vastu Vagit Alekperov, kes lubas laiendada Lukoili kohalolekut Valgevenes pärast valimisi. Alekperov selgitas oma huvisid lihtsalt: Lukoil on huvitatud valgevene ettevõtete Naftan ja Polimir moderniseerimisest ja erastamisest ning on valmis investeerima riigi majandusse 1 miljard dollarit.

Lukoil on juba mitu aastat tundnud huvi naftatöötlemistehase Naftan vastu, kuid Valgevene on siiani keeldunud tehast erastamast.

Opositsioon avaldas Valgevene asepeaminister Leonid Koziku kõnelused vene kompanii 'Russkii aluminii' esindajatega, kus Kozik väljendas rahulolematust venelaste poolt täitmata lubadustega Lukashenko valimiskampaania rahastamisel.
Jutuajamine toimus maikuus, hiljem olevat Valgevene president raha siiski saanud.

Poliitilisi sümpaatiad ei varja ka Slavnefti president Mihhail Gutserijev ja gaasikompanii Itera juht Igor Makarov. Mõlemate ärihuvisid saab lahendada Lukashenko.

1996.a. valimistel toetas Lukashenkot Valgevene endise asepeaministri Leonid Sinitsõni sõnul Orjoli kuberner ja Vene Riigiduuma Föderatsiooninõukogu esimees Jegor Strojev, kes vastutasuks sai kontrolli Valgevene metallurgiatehase üle.
Hiljem püüti sellest kontrollist vabaneda, tehase direktor Juri Feoktistov oli paar kuud isegi aresti all. Selle aasta veebruaris kriminaalasi Feoktistovi vastu lõpetati. Nüüd esines Jegor Strojev taas pika kõnega Aleksander Lukashenko toetuseks.

<#Vremja Novostei=http://www.vremya.ru/2001/155/4/19523.html>

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing