?Flame? tähendab tüliõhutamist online?is

Mart Vabar 30. august 2001, 00:00

Tüli, mis sellistest asjadest puhkeda võib, kutsutakse flame?iks, mis tähendab eesti keeles otse tõlgitult leeki.nMiks niisugune kirja teel puhkenud tüli on enam kui väike sõnelemine argielus, püüaks siin kirja panna ja selgitada üht tahku interneti-elust ning sealsete ?vanade olijate? tavadest.

Nimelt on ligikaudse hinnangu põhjal inimeste ägedaks ajamisest Internetis ilma liialdamata sada korda rohkem muret ja häda kui tavaelus. Sõna tuleb arvuti taga sama kergesti kui jutt sõbraga, aga kaalub teinekord rohkem, kui ajalehte trükitult. Samas, nagu väga õigesti konstateerib Murphy seadus, ei taipa kõrvalseisjad vahet teha, kes niisuguses vaidluses mõistlikku juttu ajab, kes lahmib ? kõik pannakse ühte ?räuskajate? patta.

Argielus harjub tundega, et enam-vähem tead, kes on kes ning mis toimub ja et inimestega rääkides võib nendega lõpuks ka kontakti saada. Netikeskkonnas on pahatahtlikke inimesi juba tõenäoliselt alati piisavalt ja nad ei pruugi olla valmis mõtteid vahetama ega ole mõnikord isegi suutelised selleks tegevuseks.

Äärmuslik näide oleks selline: organiseeritud kuritegevus püüab (kasutades ka seaduslikke organisatsioone) kõigest väest ja kõigi ebaausate vahenditega inimesi tülli ajada ning neile raskusi korraldades neid oma mõjule allutada. Et mitte seda tülitekitamist lihtsamaks teha, tuleks õrnadel teemadel esinemisi hoolega kaaluda. Pealegi võivad teised arvata, et kuulutaksegi ?elukutseliste? tülitekitajate hulka. Ehk on parem mõte selle asemel, et näha inimesi raskustesse sattumas, püüda aidata neil leida tagasiteed normaalsesse olukorda.

Internetis infot koguda on lihtne. Seal kuuldud seisukohtadele juurde valetades võib neid kasutada inimeste ülesärritamiseks. Kui salvestada aastate jooksul uudisgruppides, jututubades ja mujal esinenud informatsiooni, see isikuandmetega seostada ning vastavasse andmebaasi kanda, saame reaalse jõu, mis tõepoolest võib aidata inimesi üksteise vastu üles keerata. Väikeste raskuste kuhjamisega võivad pahatahtlikud inimesed peaaegu seaduslikult lihtsameelsemaid inimesi oma võimu alla saada.

Jutu lühike lõpetus oleks see, et suured asjad algavad väikestest, Internetis osutuvad aga mõned argielust olulisemaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing