Pildinäitaja räägib huvitavas eesti keeles

Kaido Einama 30. august 2001, 00:00

Nii nagu kunagi sai alguse tasuta operatsioonisüsteem Linux, on ka tuntud pildivaatamisprogramm tehtud kunagi üliõpilase poolt oma lõbuks. Programmi autor Irfan Skiljan elab Bosnias. Pildinäitaja omaduste hulka kuulub lisaks kõikvõimalike pildifailide näitamisele ka Nokia mobiililogode näitamine, kiirsaatmine elektronpostiaadressile, kopeerimine otse skännerist printerisse, digipildistamisel pildi sisse salvestatud info kuvamine jne. Lisaks mängib programm ka heli- ja videofaile. Pärast programmi laadimist Irfanviewi kodulehelt näib see esialgu tavaline ingliskeelne. Et panna ta eestikeelseks, tuleb lisaks laadida ka keelemoodulid. Sealt saab valida kümnekonna keele vahel, neist üks on ka eesti keel.

Tõlkimisel on Irfanviewis kasutatud pisut teistsuguseid sõnu, mis võib arvutikasutaja kergelt segadusse ajada, kui tal arvutis ka Office XP, mis emakeeles räägib. Näiteks Office XPs on tõlgitud Options Suvandiks, Irfanviewis aga Valikuks. Help on Office?il Spikker, Irfanviewil aga Abi. Undo on Offioce XP menüüs Võta tagasi, pildinäitajas aga Ennistamine. Kõige huvitavam tõlge, mis silma hakkas, oli aga piltide eelvaadete tõlkimine Thumbnailidest Küünpiltideks, mis pani selle sõna tähenduse üle esialgu ikka pikalt mõistatama.

Pildinäitajaga saab lisaks kataloogidest piltide vaatamisele neist slaidiprogramme koostada ja üle ekraani näidata, kiiresti kataloogis eelvaateid lehitseda, valitud pildid elektronpostiga kohe ära saata, mitmest pildist üks kokku kleepida jne.

Eesti keele toe saab laadida Irfanviewi kodulehe sektorist Downloads, valides lingi Download Irfanview languages. Vajadusel saab keeli ka vahetada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing