Ookeani vaidlus välispankadega neljandat korda Riigikohtus

30. august 2001, 12:25

Riigikohtu loakogu andis eelmisel nädalal menetlusloa välispankade kassatsioonikaebusele, mis tähendab, et vaidlus pankrotistunud RASi Ookean ja välispankade vaheliste laenu- ning pandilepingute üle on jõudnud neljandat korda Riigikohtusse.

?Me väga lootsime, et loakogu menetlusluba ei anna, sest ringkonnakohtu viimane otsus oli ju kooskõlas varasema kolme Riigikohtu otsuste seisukohtadega,? ütles Ookeani pankrotihaldur Arno Mägi. ?Kui loakogu poleks menetlusluba andnud, oleks Ookeani viis aastat kestnud pankrotiprotsess jõudnud lõpusirgele.?

Mägi sõnul oleks neil jäänud siis veel minna Lõuna-Aafrika Vabariigi kohtusse, kus on kinni kahe Ookeani laeva müügist saadud raha 28 miljonit krooni.

?LAVi kohtu lahend sõltub kohtu lahendist Eestis,? sõnas Mägi ja lisas, et saadava 28 miljoni krooniga saaksid haldurid rahuldada nelja miljoni krooni eest töötasunõudeid ning ülejäänud 24 miljonit krooni saab maksuamet.

Riigikohus on Ookeani ja Soome pankade Postipankki (uus ärinimi Leonia Pankki) ja Okopank Osuuspankkien Keskusosakepankki (uus ärinimi Okopank Osuuspankkien Keskuspankki) ning Saksa panga Ost-West Handelsbank vahel sõlmitud lepingute üle peetavasse vaidlusse sekkunud juba kolmel korral. Kõikidel kordadel on Riigikohus välispankadele soodsa Tallinna ringkonnakohtu otsuse tühistanud ja tagasi saatnud.

Tänavu aprilli algul, seega neljandal korral, andis Tallinna ringkonnakohus võidu pankrotihalduritele. Ringkonnakohus leidis, et vaidlusalused lepingud on õigustühised. Nüüd kaebasid otsuse edasi välispangad.

Välispankade nõue ? 160,7 miljonit krooni ? põhineb 1993. aastal sõlmitud lepingutel, millega Ookean võttis kohustuse tasuda 14 miljonit USA dollarit ühisettevõtte Esva võlast pankadele. Samas pantis Ookean pankadele viis Moonsund-tüüpi laeva.

Tallinna linnakohus kuulutas Ookeani pankroti välja 1995. aasta sügisel, kaitstud võlanõudeid on üle 300 miljoni krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing