Uus tööseadus soodustab ametiühingute teket

30. august 2001, 08:08

Eile riigikogus esimese lugemise läbinud töölepingu seaduse eelnõu jätab mitmel puhul võimaluse täpsustada töösuhet kollektiivlepingus, mis sõlmitakse tööandja ja töötajate vahel, kirjutab Pärnu Postimees.

?Seadus ei suuda iga firma töösuhteid reguleerida. Kogu eelnõu läbiv teema on paindlikkus: täpsustada tööandjate ja töötajate ning nende ühingute ja liitude suhteid kollektiivlepingutega,? ütles sotsiaalminister Eiki Nestor.

Nestori andmetel on riigis sõlmitud 39 kollektiivlepingut, neist üks töötajate volitatud usaldusisikuga.

Nestor kinnitas, et kollektiivleping ei saa olla kohustuslik, küll peaksid selle sõlmimisest olema huvitatud mõlemad pooled, sest nii määratakse täpselt kummagi poole õigused ja kohustused. Valmiv seadus annab selleks õiguslikud alused.

?Eelnõu ei nõua kollektiivlepingu olemasolu, aga elu näitab, et kollektiivleping sõlmitakse seal, kus on tugev töötajate ühendus, ametiühing. Tööandjad ei ole huvitatud ametiühingu tekkimisest. Töötajad peaksid olema, aga töötajad on allutatud tööandja suvale, sest tööpuudus on suur,? märkis endine sotsiaalminister Siiri Oviir, kes on tööõigust tudengitele lugenud.

Tema hinnangul soodustab eelnõu kaudselt ametiühingute teket.

?Mul ei ole midagi ametiühingu vastu. Tugev ametiühing distsiplineerib olukorda tööturul. Kuid ma leian, et sellisel viisil teda luua ei ole eetiline,? sõnas Oviir.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing