Hispaania fenomen Rioja

Rein Kasela 31. august 2001, 00:00

Hispaania veinivalikust on Rioja veinid üle maailma tuntud oma suurepärase kvaliteedi ja pika vaadis küpsemise aja poolest. Veinide pehmus ja pikk siidine järelmaitse on eriti hinnatud Põhjamaades, ?veitsis ja ka meil Eestis.

Veiniregioonina peetakse seda piirkonda vanemaks kui Bordeaux? veiniväljasid. Oli ju roomlastel hõlbus mööda Ebro jõge üles sõita, kuni nad leidsid suurepärase kliimaga paiga viinamarjade kasvatamiseks.

Rioja punased veinid jagunevad marjade kvaliteedi ja küpsemisperioodi järgi nelja gruppi. Joven ? noor vein, mis ei ole vaadis küpsenud. Crianza peab vähemalt 12 kuud vaadis ja seejärel 12 kuud pudelis küpsema, enne kui sobib tarvitamiseks. Reserva ? s.o valitud marjade kvaliteet, 12 kuud vaadis seismist ja 24 kuud pudelis. Gran Reserva peab seisma vähemalt 24 kuud vaadis ja 36 kuud pudelis. Tavaliselt kasutatakse 225-liitrist Prantsuse tammest vaati ja pole ka ime, kui korralik Gran Reserva on olnud vaadis ligi neli aastat. Põhiline viinamari on ?Tempranillo? ja hea saagiaasta annab veinid, mida on mõnus avada 20 ja enama aasta pärast.

Parimad lõikuseaastad olid 1958, 1964, 1982, 1994, 1995. Varasemaid aastakäike on juba raske kätte saada, kuid 1994 ja 1995 peaksid veel ootama oma aega. Selline süsteem teeb Rioja veinid kalliks võrreldes enamiku Hispaania veinidega, kuid nõudlus tõstab veelgi hinda.

Campillo Blanco 1996
Kollakaskuldse läikiva tooniga küpse vein on laagerdunud tammevaadis vähemalt kuus kuud, mis on valgete veinide puhul optimaalne. Aroomis tugev vanilje, toores pähkel, kerge madeiralik nüanss, kuivatatud puuviljad ning õlisus. Maitses tugev tammepuidu kirbus, algul kuivatatud puuviljad, rohusus, pähkel. Vajab aega avanemiseks, siis lisandub meeldiv vürtsisus. See keskmise täidlusega vein sobib hästi punase kala, kana ja sealihapraega tugevas kastmes ning Rioja piirkonnas väga levinud ühepajatoitudega. Serveerida temperatuuril 10?12 kraadi. Poehind orienteeruvalt 138 kr.

Campillo Crianza 1996
Sinakaspunase värvusega suhteliselt noor vein. Aroomis vanilje, maasikakeedis, puidupark, lagrits ja veidi ploomi. Maitse marjane, vürtsikas, kerge happesusega. Meeldivalt üllatab värskuse nüanss, näitab head küpsemispotentsiaali. Sobilik vürtsika sealiha, küpsetatud lambaliha, grillitud ribi, metslinnuprae ja eriti kohaliku ühepajatoidu cocoa (oad, arti?okk, liha jne) juurde. Lõunapoolne paella koosneb rohkem mereandidest, riisist. Serveerida 16?18 kraadi juures. Poehind orienteeruvalt 180 kr.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing