Lähiriikidesse tervisekindlustuseta

31. august 2001, 00:00

Eesti on sõlminud Soome, Rootsi, Läti ja Leeduga kahepoolse vältimatu arstiabi osutamise lepingu, mille alusel koheldakse Eesti haigekassas kindlustatud reisivaid eestimaalasi neis riikides samadel tingimustel ja samas korras nagu kohalikke elanikke. Samaväärsetel alustel Eesti kindlustatutega saavad ka ajutiselt Eestis viibivad Soome, Rootsi, Läti või Leedu elanikud vajalikku vältimatut arstiabi. Taoline leping on sõlmitud ka Ukrainaga, kuid Eesti Haigekassa juriidilise osakonna juhataja Vaike Näripea sõnul tegelikkuses see ei toimi ja Ukrainasse sõitjatel peab tervisekindlustus piiril ette näidata olema.

Selleks, et loetletud riikides vajadusel vältimatut meditsiinilist abi saada, piisab Lätis ja Leedus passi esitamisest, Soome ja soovitavalt ka Rootsi puhul peab reisile kaasa võtma ja sealsele raviasutusele esitama lisaks Eesti haigekassast väljastatud vormikohase tõendi. Kui tõendit kaasas ei ole, siis peaks arstiabi osutav tervishoiuasutus tegema Soomes järelepärimise rahvapensioniametisse, mille kaudu saadakse Eesti Haigekassast vajalik paber. ?Paraku ei pruugi iga raviasutus Soomes teada seda korda, mistõttu võidakse vormikohase tõendi puudumisel ikkagi raha küsida,? hoiatab Näripea.

Teadma peab ka seda, et mõnes riigis tuleb lisaks ravile maksta visiiditasu ja haiglas oldud päevade eest n-ö päevaraha, mis on erinev Eesti tervisekindlustuses kasutatavatest lisatasudest ja mille eest Eesti inimesed maksma ei ole harjunud. Näiteks Soomes tuleb haigel ise maksta arsti visiiditasu, mis on keskmiselt 100?120 marka korra eest jne. Seda tüüpi tasud vältimatu arstiabi hulka ei käi ja neid haigekassa ei hüvita.

Seega tuleks enne reisile minekut kindlasti ennast kurssi viia oma reisi sihtkohamaa meditsiinikorraldusega ning varuda veidi raha ka võimalikeks meditsiinikulutusteks. Samuti on mõistlik lähiriikidesse reisimisel siiski teha vabatahtlik reisikindlustus, sest selle kaudu saate tagasi küsida n-ö omaosaluse korras makstud tasud (visiiditasu, haigla voodipäeva tasu, kiirabitasu jne).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:10
Otsi:

Ava täpsem otsing