?Rahvas teab?

Mati Unt 31. august 2001, 00:00

Viimasel ajal on bulvarilehtedes ja portaalikommentaarides süvenenud virin, et ?rahvas? ei saa otse valida presidenti. Eks ta kurb ole küll. Vaene ?rahvas? on valimisvaevas. Peab nüüd kiduma, ilma et tema arvamust küsitaks. Kuid mida või keda ta meie praeguses olukorras valiks? Mis ta neist inimestest, kandidaatidest üldse teab? Ainult kuulujutte. Umbes selletaolisi, et Meri isa oli Nikolajev. Ja nüüd? Savi jagab snickerseid ning dopinguid, Kreitzberg on Savisaare marionett ja võttis Priimäe naise, Tarand olla noorespõlves tina pannud... Tulviste leiutas venelastele psühholoogilise eestlastevastase salarelva, ja ta raisk olla ülikoolis WC korda teinud ? viimast pannakse talle muide eriti pahaks. Jah, elu on õudne, ja ? meie ei vali, meil ei lasta valida, miskipärast valivad mingid esindajad, senaatorid või valijamehed. (Keda see ?rahvas? ju siiski ise omakorda valis.) ?Rahvas? tahaks niisiis ise valida. Juhan Smuul: ?Küsi rahvalt, rahvas teab!?

See on sama, kui ?rahvast? sundida praegu referendumit tegema Euroopa Liidu kohta. Siingi on tegemist juhuslike või väljamõeldud teadmistega. Mis teab ?rahvas? EList? Eks ikka paari-kolme asja ? seda, et banaanid ei tohi olla liiga kõverad, ja kokad, õnnetukesed, peavad pärast klosetiskäiku käsi pesema. Mõlemad nõuded on rängad ja ebainimlikud. Nendele allumine alandab uhket eestlast. (Aga eestlane jätaks poes oletatava L-tähe kujulise banaani miskipärast ostmata.) ?Rahvas? tahaks lugeda ka NRG lepingut. Jagame seda ?rahvale?! Rein Siku tädi Maali võiks ju need 600 lehekülge läbi uurida.

?Kirsiaias? ütleb T?ehhov, et rahvas on hea, aga rumal. Kui mina nii ütleks, siis saaks peksa. Aga T?ehhov on klassik.

Keda valida? Minu jaoks on valik tehtud. Teistel ka. Kuid iga valiku taga on ka põhimõtted. Jah, seekord tundub asi jälle põhimõtteline olevat. Missivalimisetaolise jahmerdamise ning poliitikaveteranide argiintriigitsemise taga terendub hoopis idealismi/intellektuaalsuse ja pragmatismi/küünilisuse kokkupõrge. Ma näen uues Eestis üle hulga aja jälle Vaimu ja Võimu konflikti. Kas valib rahvas või läheb nii nagu jumal juhatab? Mina ju valida ei saa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing