Pärnu ARKi kriminaalasjas astub kohtu ette kümme inimest

31. august 2001, 08:34

Mõne aasta eest oli juhiloa saamine Pärnus või Tallinnas lihtne, piisas vahendajale mõne tuhande krooni, fotode, passi koopia ja tervisetõendi andmisest ja võis juba paari nädala pärast rooli istuda, kirjutab Pärnu Postimees.

Oktoobris tuleb Pärnu maakohtus arutusele kriminaalasi, milles enamik juhiloa ostnud inimestest on lihtmenetluse korras juba süüdi mõistetud, nüüd astuvad kohtu ette juhilubade ostu-müügi võtmeisikud, kes on valdavalt pärnakad.

Juhilubade ostu-müügi organiseerijatest lähevad kohtu alla tallinlane Meeli Kaljusaar (41), Pärnu-Jaagupis elav endine politseinik Jaan Stolts (44), Pärnus hiljuti ASi Aide autokooli käivitanud Enn Luur (41), OÜ Peegelprofis töötav Riho Sillaots (39), Qualitexi valvur Olav Pärn (61) ja ASi Erimark juhataja Kaido Lember (40).

Nii Luur, Sillaots, Pärn kui Lember on endised Pärnu autoregistrikeskuse (ARK) töötajad.

Juhiloa saamisel kasutati kahte skeemi.

Esimesel juhul ei pidanud inimene autoregistrisse isegi kohale minema, vaid ta andis fotod, tervisetõendi ja raha vahendajale ja sai temalt paari nädala pärast juhiloa. ?See oli nii-öelda full service - täisteenus,? ütles Pärnu prokurör Martin Hirvoja.

Teise variandi puhul tuli küll ARKsse eksamile ilmuda, kuid eksam oli fiktiivne. ?Eksami vastuslehti alles ei hoitud, kuigi asjaajamise kord näeb ette, et juhilubade väljaandmisega seotud dokumendid tuli säilitada,? selgitas Hirvoja.

Kuigi see, et juhiluba võib saada autokoolis ja eksamitel käimata, oli Pärnus avalik saladus, tuli asi päevavalgele Tallinnas, kui Äripäev kahe aasta eest kaitsepolitseile (kapo) teatas, et neile on laekunud info, nagu saaks Meeli Kaljusaare vahendusel altkäemaksu eest juhiloa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing