IMF näeb majanduses tõsiseid ohu märke

Tõnis Arnover 03. september 2001, 00:00

Tegemist on IMFi ökonomistide koostatava maailmamajanduse ülevaatega, mis on kavas avaldada septembri lõpul peetava IMFi aastakoosoleku eel. Mingil moel on see sattunud ajakirjanduse kätte, mis on asunud vaagima ülevaate ülimalt pessimistlikke seisukohti.

Ehkki IMF prognoosib maailma selle aasta majanduskasvuks 2,8, annab ta mõista, et ülemaailmne majanduslangus võib tulla palju sügavam ja pikaajalisem, kui seni kardetakse. Samas ei pea mitmed majandusanalüütikud võimatuks, et majandus käändub tõusuteele juba selle aasta lõpus või järgmisel aastal.

IMFi tähelepanu keskmes on USA majandus. Seni on IMF jätnud muutumatuks oma aprillikuise prognoosi, mille kohaselt Ameerika majanduskasv tuleb tänavu 1,5, kuid nähakse ka hoopis halvema arengu ohtu, kirjutab Briti Financial Times. Sellele viitasid muu hulgas USAs eelmisel nädalal avaldatud statistikaandmed.

Praeguse mõõnaperioodi maailmamajanduses muudab viimastest kriisidest ohtlikumaks asjaolu, et nõrkus ei ole tabanud mitte ainult USAd, vaid kõiki peamisi majandusriike.

Ajakirja The Economist andmeil on Aasia juhtiva riigi Jaapani majandus juba languses ning tema teise kvartali sisemajanduse kogutoodangu kasv jääb negatiivseks. Uudised järjest väheneva tööstustoodangu ja jaemüügi kohta viisid eelmisel nädalal Tokio börsi 17 aasta madalaimale tasemele.

Paremini ei lähe ka teistes Aasia riikides, Hiina välja arvatud. Singapuri ja Taiwani SKT on vähenenud teist kvartalit järjest, Lõuna-Korea majanduskasv on järsult pidurdunud ning ka Malaisia ja Tai on teises kvartalis olnud raskustes. Aasia riikide SKTs on väga suur osakaal ekspordil, mistõttu nad on eriti tundlikud mujal maailmas toimuva suhtes.

Midagi toetavat ei ole ka kolmandas maailma majanduskeskuses Euroopa Liidus. Selle põhiline majandusmootor Saksamaa kardab seisakut, sest teises kvartalis on vähenenud nii firmade investeeringud kui ka jaemüük.

Maailmamajanduse nõnda halba üldist seisu pole ökonomistide hinnangul olnud 30. aastate kriisist peale. Sellele vaatamata pole nende sõnul põhjust veel lootust kaotada. Julgust lisavad USA intresside alandamine 6,5 protsendilt 3,5-le ning nafta hinna alanemine, mis pärsib inflatsiooni ja suurendab kasumeid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing