Vann peab olema mugav ja turvaline

Margo Muromets 03. september 2001, 00:00

Vann oli mõnda aega du?i poolt pea täiesti kõrvale tõrjutud, kuid hakkab nüüd jälle ausse tõusma.

Kes pole seni veel oma vannitoas suuremat remonti teinud või tahab vanni jälle tagasi, peab enne poodi minemist endale selgeks tegema, miks ta vanni tahab. Vannis iga päev du??i võtta on tunduvalt ebamugavam ja ohtlikum kui du?ikabiinis. Kui aga siiski on otsustatud vanni kasuks, mida valdavalt kasutatakse du?i all käimiseks, on väga vajalikud käepidemed ? vannipõhi pole tavaliselt libisemise vastu kaitstud, seetõttu võib tasakaalu kaotades haarata kinni näiteks segistist ja selle ära lõhkuda. Segisti vahetamine on korralikust käepidemest tunduvalt kallim.

Praegu eelistatakse rohkem plekkvanne, mis on korraliku emailiga, kerged ja muidugi odavad. Raske malmvann püsib küll kauem soe, kuid seda on keeruline transportida. Kõige mugavam on aga plastvann, mis on sisse minnes kohe soe ja vesi jahtub kõige aeglasemalt. Plastvannid on ka suhteliselt korralike jalgadega ja plastmassi kriimustusi või isegi sigaretipõletust on kerge kõrvaldada. Mullivanni kasuks otsustades tuleks enne uurida maja konstruktsiooni, sest vibratsioon ei pruugi igale majale meeldida. Puitmajas võivad vahelaed hakata kaasa vibreerima ning nad ei pruugi ka vanni raskusele vastu pidada. Veega täidetud mullivann rõhub mõnele ruutmeetrile tonnise raskusega, mida vanema maja palgid kanda ei suuda.

Vanni valikul on oluline teada, kas tal on ülevoolutoru. Meile tavalisena tunduv detail võib mõnedel lääne vannidel puududa, sest seal ehitatakse äravool vannitoa põrandasse.

Vanni paigaldades on kõige olulisem see korralikult kinnitada. Muidu võib ta ümber kukkuda ja palju kahju tekitada. Reeglina on nii, et mida odavama vanniga on tegemist, seda viletsamad jalad tal on. Mida suurem on tugijalgade vahe ristsuunas, seda kindlamalt vann seisab. Kallimatel on jalad koguni neljas nurgas ? sellised vannid ei nõuagi tugevat kinnitust, vaid ainult jalgade reguleerimist. Reguleeritavate jalgadega vanni saab paigaldada ka pisut ebatasasele põrandale. Nn lõvijalad ja malmvannide jalad pole tavaliselt reguleeritavad ja nõuavad seetõttu siledat loodis põrandat.

Kleebitavate jalgadega nn Saksa eurovannid tuleb ka seina külge kinnitada. Kui vann paigutatakse nurka, siis piisab kahest kohast raudvinkliga kinnitusest. Stabiilsust aitab suurendada ka seinavahede silikooniga tihendamine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:08
Otsi:

Ava täpsem otsing