Koolijuhtide voli määrata õpetaja palka suureneb

03. september 2001, 08:42

Tallinna hariduselus tulevast aastast rakenduv linna pearahasüsteem annab direktoritele rohkem vabadust õpetajatele palga maksmisel, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Kavas on viia kõik haridusega seotud kulutused pearahapõhiseks. Sellest jäävad välja ainult suuremad investeeringud. Kui siiamaani on linn maksnud koolimajade haldus-, remondi- ja küttekulusid hoonete järgi, siis edaspidi tähendab üks laps kooli jaoks ühte pearaha,? selgitas Tallinna abilinnapea Liisa Pakosta.

Praegu tuleb riigieelarvest enamik õpetajate palgarahast ning linn tasub koolimajade halduskulud ning koolide tehnilise personali palgad. Pealinna haridusjuhtide plaanide kohaselt saavad Tallinna koolid 2002. aastal lisaks riigilt tulevale pearahale ka linna rahakotist laekuvaid summasid pearaha põhimõttel.

Esialgsete plaanide järgi on Tallinna eelarvest laekuva pearaha suurus uuel aastal 3400 krooni ringis. Koos riikliku pearahaga teeb see kokku umbes 9000 krooni õpilase kohta. ?Asi muutub kooli jaoks üha enam üheks pearahaks. See on ju kõik tegelikult üks maksumaksja raha,? lausus Pakosta. Ka kõik erakoolides õppivad lapsed lähevad pearaha alla, lisas abilinnapea.

Reform annab koolidele suurema otsustusõiguse ning võimaluse paremaks ja efektiivsemaks majandamiseks.

?Kui kool saab mingi summa kätte, on hästi tore, kui ta saaks õpetajatele rohkem maksta ja laristaks vähem veega ning hoiaks elektrit kokku,? rääkis Pakosta.

Uus palgasüsteem näeb ette, et iga kool määrab ise oma palgad, linn tagab ainult miinimumi. ?Gümnaasiumidel tasub pingutada, et võtta tööle väga häid õpetajaid ja maksta neile kõrget palka,? leidis abilinnapea.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing