Välisturud tirivad Eesti aktsiate hinnad alla

Inge Rumessen 04. september 2001, 00:00

?Kuna otsest paranemislootust ei paista, siis on ostjad äraootaval seisukohal,? kommenteeris turgu Ühispanga maakler Märt Helmja (pildil).

Ka Suprema Investeerimispanga analüütiku Veikko Maripuu hinnangul oli eilne börsipäev jätkuvalt mitteoptimistlik viide maailmabörside mõjule. ?Pessimistlikud meeleolud imbuvad Eesti börsile ? nii et ei suuda me loksuda mingis oma tiigis, vaid oleme aina tugevamalt seotud sellega, mis toimub mujal maailmas,? tõdes Maripuu ning lisas, et Põhjala börside, eriti Soome masendav meeleolu on ilmselt tekitanud väikest paanikat ka kohalikes investorites.

ASi Suprema Securities maakler Riho Talumaa sõnas, et ettevõtete fundamentaali poolest võiksid enamiku ettevõtete aktsiad siiski tõusta, kuid midagi täpsemat ta prognoosida ei osanud.

Üks suuremaid langejaid oli eile Hansapanga aktsia, kukkudes päeva kokkuvõttes 3,1 protsendi võrra 151,45 kroonini. Hansapanga väärtpaberite kauplemisjuht Mattias-Silvester Mustonen nõustus investeerimispanga Trigon Markets maakleri Kaur Elviste väitega, et turu langust juhtis Hansapanga vastu kerkinud suurem konkureeriv müügihuvi.

Mustoneni hinnangul võib Hansapanga aktsia hind mõne protsendipunkti võrra veelgi langeda, seda eelkõige turu üldise negatiivse mõju tõttu.

Börsi üldise pildi iseloomustamisel ei uskunud Mustonen siiski, et tegu oleks pikaajalise langusega. ?Müügihuvi hakkab taanduma ning aktsiate hind taastub suhteliselt ruttu,? märkis Mustonen. ?Telekom jääb ilmselt samale tasemele,? oletas ta ning lisas, et aktsia edasist käekäiku mõjutab ka ettevõtte nõukogu eilne koosolek. ?Hea oleks, kui nad midagigi ütleks ? kui nad midagi ei otsusta, on see veel halvem.? Eilse seisuga ei olnud veel teada, kas ettevõtte nõukogu otsustas aktsiad maha müüa või mitte.

Eile alustas kuuajalist lõpuspurti suurima, 29protsendilise langusega Pro Kapitali aktsia. Kokku kümne tehinguga peatus aktsia 42 kroonil.

?Väga suurt Eesti investorite massi Pro Kapitali aktsial taga ei ole ja seetõttu müügipoolel domineeris Äripäeva indeks, millest Pro Kapitali aktsia arvatakse välja,? kommenteeris Preatoni Panga maakler Priit Järviste.

Äripäeva Indeksi fondi haldur Loit Linnupõld ütles, et eile müüdi maha peaaegu kõik Pro Kapitali aktsiad, mida oli pisut üle 40 000 ja osteti Kalevi omad asemele. ?Kui aastaga on investorid võitnud 25 protsenti, siis on see minu meelest väga hästi,? kommenteeris Linnupõld ÄP indeksi eilset käekäiku.

Preatoni Panga maakleri sõnul olid eilsete Pro Kapitali aktsiate ostutehingute taga Itaalia ja ?veitsi investorid. Börsi üldseisu kohta lisas Järviste, et ilmselt elavad investorid välisturgude negatiivse mõju kartuses, sest ühtegi põhjapanevat uudist eile börsile ei tulnud, mis tinginuks nii suure aktsiate languse. ?Üllatas see, et suhteliselt väikese käibe juures tuli ka Hansapank nii palju allapoole.?

Maaklerite hinnangul on ka lähiperioodidel börsi mõjutajaks eelkõige välisturgude olukord, sest ettevõtete majandustulemuste poolelt pole sellist märki oodata, mis sunniks aktsiahindu langetama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing