Arvutihiiglased ühinevad

Sirje Rank 05. september 2001, 00:00

Eile avalikustatud tehingu järgi tekib maailma suuruselt teise ja kolmanda personaalarvutite tootja ühinemisel tehnoloogiahiid, mille aastane tulu ulatub 87 miljardile dollarile ning varad kokku enam kui 56 miljardile dollarile.

Uus firma, mis säilitab nime Hewlett Packard (HP), tõuseb 19 protsendiga maailma personaalarvutite turu liidriks, jättes seni esikohta hoidnud firma Dell Computers 13 protsendiga teiseks. Tugeva positsiooni saab firma ka serverite, printerite ning mäluseadmete osas.

Börsid reageerisid ühinemisuudisele positiivselt, USA dollar tõusis euro suhtes viimase kolme nädala kõrgeimale tasemele.

Tehing toimub aktsiavahetuse teel, mis teeb Compaqi hinnaks umbes 25 miljardit dollarit ehk 465 miljardit Eesti krooni. Ühendfirmas saavad HP aktsionärid 64 protsenti aktsiatest ning Compaqi aktsionärid 36 protsenti.

Firma tegevjuhiks ning juhatuse esimeheks jääb HP juht Carly Fiorina, Compaqi tegevjuht Michael Capellas saab uue firma presidendiks.

Ühinemisest loodab firma lähiaastatel 2,5 miljardit dollarit säästu, mis muu hulgas tähendab 14 000 inimese koondamist. Kokku tegutsevad HP ja Compaq praegu 160 riigis ning ühendfirmal on üle 145 000 töötaja.

Nii HP kui Compaq on juba mõnda aega otsinud uut strateegiat, pärast seda, kui mõlemad personaalarvutite turul konkurentidele alla hakkasid jääma.

Compaqil annab personaalarvutite müük umbes poole firma käibest, HP-l 25 protsenti. Tulu ei toonud see kummalegi ? viimases kvartalis ulatus HP kahjum 150 miljonile dollarile (2,6 miljardit krooni), Compaqil 155 miljonile dollarile (2,7 miljardit krooni).

Uus firma on piisavalt võimas, et pakkuda konkurentsi ka maailma suurimale arvutifirmale IBM, mille käive oli mullu 88 miljardit dollarit, kirjutab Financial Times. Serverite alal saab tugeva konkurendi Sun Microsystems.

Ühtlasi on HP ja Compaqi ühinemine arvutitööstuses seni suurim ühinemistehing. Turuväärtuselt tõuseb firma ajakirja Business Week viimases maailma 1000 suurima firma pingereas (31. mai seisuga) 39. kohale. IT-ettevõtetest on suuremaid vaid kolm ? Microsoft teisel kohal, Intel kümnendal ning Oracle 38. kohal. Senine maailma suurim arvutitootja Dell on pingereas 62. kohal ning HP ja Compaq eraldi vastavalt 72. ja 177. kohal.

HP loodab Compaqi ülevõtmise lõpetada 2002. aasta esimesel poolel. Uue firma peamisteks tegevusaladeks jäävad printerid mahus 20 miljardit dollarit, personaalarvutid ? 29 miljardit dollarit, mäluseadmed ja serverid ? 23 miljardit dollarit ning IT-teenused 15 miljardit dollarit.

Tehing toimub ajal, mil arvutitööstus on viimaste aegade suurimas madalseisus. Analüütikute hinnangul väheneb personaalarvutite müük maailmaturul tänavu esimest korda viimase 15 aasta jooksul, sealhulgas Ühendriikides tervelt 10 protsenti.

Ühinemis- ja ülevõtmistehingute taaskäivitumine on tavaliselt märk, et olukord hakkab paranema. Nasdaqi tehnoloogiabörsil võibki see analüütikute sõnul teatud stabiliseerumise tuua, teistes sektorites halbade uudiste vool paraku veel ei peatu. Nii jäävad pooljuhtide tootjad jätkuvalt surve alla.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing