Tilk optimismi maitsestas kauplemist

Peeter Koppel 05. september 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel algas eilne kauplemispäev heitlike meeleoludega, kuid NAPM ostujuhtide indeksi avaldamine sisendas viimasel ajal masendunud turgudele optimismi.

Ühest küljest rõhusid turge siiski kasumihoiatused sellistelt ettevõtetelt nagu elektroonikatootja Sanmina ja Providian Financial ning pessimistlikud tulevikuprognoosid Ericssonilt ja Daimler Chryslerilt.

Teisest küljest parandas turgude meelestatust aga uue infotehnoloogiagigandi võimalik sünd, kui Hewlett-Packard võtab 25 mld dollari suuruse tehingu käigus üle Compaqi. Mõlema ettevõtte aktsiad läksid teate tulemusena langusesse. Küll võitsid aga konkurendid Dell ja IBM.

Lisaks sellele kasvas ka juba mainitud tootmise aktiivsust näitava NAPM-indeksi väärtus augustis juuli 43,6 protsendilt 47,9 protsendile, samas kui analüütikud olid oodanud isegi indeksi langust. Kasvas nii tööstustoodang kui tellimuste maht.

Analüütikute hinnangul näitab NAPM-indeksi viie aasta parim kasv just seda, mida turud ootasid ? tööstussektor võib olla väljumas rohkem kui aasta kestnud madalseisust. Suurimat mõju avaldas NAPM-indeks suurte tööstusetevõtete aktsiatele ning seetõttu kihutas ka Dow taas üle 10 000 punkti taseme.

Nasdaqi suhtes olid analüütikud ja ka turuosalised veidi ettevaatlikumad. Põhjus selleks lihtne ? tehnoloogiaettevõtete hiiglaslikud ootused nõudluse ja investeeringute kasvu osas lihtsalt ei materialiseerunud ning selle mõju võib kujuneda pikemaajaliseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing